Autoritatile de la Beijing au declarat marti ca vor ca Statele Unite sa le predea 17 suspecti de terorism chinezi musulmani, daca presedintele american ales Barack Obama va inchide centrul de detentie Guantanamo, din Cuba.

Obama si-a luat angajamentul sa inchida centrul de detentie de la baza navala americana din sud-estul Cubei, care a devenit un simbol al exceselor din razboiul antiterorism lansat de George W. Bush dupa atentatele din 11 septembrie 2001, relateaza NewsIn.

Desi armata americana nu ii mai considera pe cei 17 uiguri "inamici combatanti", cestia au ramas la Guantanamo pentru ca Statele Unite nu au gasit deocamdata o tara dispusa sa ii preia.

"Cei 17 suspecti de terorism inchisi la baza militara Guantanamo sunt membri ai miscarii islamiste Turkestanul de Est, inscrisa de ONU pe lista organizatiilor teroriste", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Qin Gangsaid.

"In ceea ce priveste acesti suspecti de terorism, Guvernul chinez a cerut intotdeauna sa fie trimisi inapoi in China si se opune cu fermitate ca o alta tara sa ii accepte", a adaugat el, intr-o conferinta de presa.

In anul 2006, Statele Unite au permis ca cinci chinezi musulmani eliberati de la Guantanamo sa mearga in Albania. Guvernul american a subliniat ca nu poate sa ii extradeze pe uiguri in China, pentru ca ar fi persecutati.

Multi uiguri musulmani, provenind din provincia chineza Xinjiang, cer autonomie extinsa a regiunii, iar unii chiar independent, iar Beijingul a lansat o campanie dura impotriva ceea ce califica drept activitati lor separatiste violente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.