Manifestatiile liceenilor si studentilor din Grecia, declansate dupa moartea unui adolescent impuscat de un politist, s-au transformat in miscari sociale in care sindicalistii si organizatiile pentru apararea drepturilor omului li se alatura tinerilor, transmite AFP.

Sindicatele li se alatura studentilor si liceenilor, care sunt in prim plan prin protestele lor zilnice lansate la 6 decembrie, ziua in care a murit Alexis Grigoropoulos in varsta de 15 ani. Acestea subliniaza "criza" cu care se confrunta societatea greaca, relateaza NewsIn.

"Incidentul tragic al uciderii adolescentului a scos la iveala problemele societatii elene, costul ridicat al vietii, somajul in randul tinerilor (care a atins 23% in 2008) si o nesiguranta generala care se agraveaza pe fondul crizei economice mondiale", a declarat Ilias Iliopoulos, secretarul Federatiei Functionarilor, Adedy.

Dupa greva generala de saptamana trecuta, care a durat 24 de ore si care a reprezentat un protest impotriva politicii "de austeritate" a Guvernului, Adedy (200.000 de membri - n.red.) va convoca joi o greva de trei ore, in contextul in care saptamana viitoare Parlamentul va vota proiectul de buget de stat. "In aceasta conjunctura politica si sociala, care a urmat mortii consternante a tanarului Alexis, mobilizarea tinerilor si a societatii scoate in evidenta intr-un mod general problema drepturilor colective: politice, economice si sociale", a rezumat Adedy, intr-un comunicat.

Denuntand "privatizarile" Guvernului de dreapta si "impozitarea incorecta" a cetatenilor, Adedy a cerut populatiei sa se adune joi in centrul Atenei.

Dar, pe langa problemele legate de degradarea situatiei economice, partidul Noua-Democratie al premierului Costas Karamanlis s-a confruntat recent si cu dificultati politice, la numai un an dupa alegeri. O serie de scandaluri, printre care cel privind o tranzactie imobiliara dintre o manastire de pe Muntele Athos si statul grec, a dus pana in prezent la demisiile a doi ministri, considerati figuri importante ale Guvernului.

Yannis Panagopoulos, presedintele Confederatiei Generale a Muncitorilor (GSEE), considera ca protestele tinerilor din "generatia 600 de euro" (aluzie la salariul minim din Grecia) "demonstreaza o acumulare a problemelor societatii in ultimii ani si o degradare a structurilor sociale, care s-au putut exprima prin mobilizarea tinerilor, dupa moartea unui adolescent".

Printre structurile criticate se numara in primul rand politia, a carui atitudine arbitrara este adesea condamnata de organizatiile pentru drepturile omului si care se afla la originea a numeroase erori recente.

"Incidentul a demonstrat carentele profesionale si pregatirea slaba a politistilor in Grecia, care trebuie dezarmati cu orice pret", a afirmat Dimitris Levantis, oficial grec al SOS-Racisme.

Peste 200 de persoane, dintre care jumatate imigranti ilegali, au fost arestate in primele trei zile de la moartea adolescentului, in cursul unor ciocniri violente intre tineri si politisti.

"Mi-e teama ca imigrantii vor fi luati in vizor, avand in vedere ca sunt deja marginalizati, au probleme privind actele de identitate si un viitor dificil intr-o tara in care somajul ii afecteaza in special pe tineri", subliniaza Levantis.

O manifestatie a imigrantilor este prevazuta pentru joi dupa-amiaza la Atena, dupa cea a sindicatelor si cea anuntata de elevi si studenti in jurul pranzului. Un alt protest va avea loc in fata Parlamentului, la cererea GSEE, care cere schimbarea politicii Guvernului.

In acest context, miercuri, un grup de tineri a intrerupt timp de cateva minute un jurnal de stiri al televiziunii publice elene NET. Tinerii au intrat in direct cu o pancarta pe care scria "Nu va mai uitati, iesiti in strada".

Postul de televiziune, care difuza imagini cu premierul Costas Karamanlis, din timpul unui discurs sustinut in Parlament, si-a intrerupt programul si a difuzat publicitate, inainte de a reveni in direct, fara nicio explicatie privind incidentul.

Patruzeci si cinci de minute mai tarziu, directorul NET, Christos Panagopoulos, a denuntat in direct "acest act de violenta care depaseste limitele democratiei. "Imi cer scuze in fata poporului grec pentru acest incident", a declarat Panagopoulos, explicand ca un grup de tineri "a invadat timp de cateva minute platoul si studioul de televiziune".

"Au venit pasnic. Nu s-a folosit forta si au cerut sa protesteze in direct fata de uciderea adolescentului de 15 ani", a spus, pe de alta parte, un oficial din politie, cerand sa nu i se dezvaluie identitatea, potrivit Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.