Al-Qaida vorbeste chiar si despre un posibil atac inainte de alegeri, pentru a forta electoratul american sa il voteze pe McCain si nu pe Obama.

Daca al-Qaida vrea sa epuizeze Statele Unite din punct de vedere militar si economic, atunci, pentru a continua ofensiva terorista este nevoie de un presedinte "impetuos", republican, care ar continua politica razboinica din Irak si Avganistan, inceputa in timpul Administratiei Bush.

"Este nevoie de prezenta unui lider american puternic, asemeni lui McCain, care este gata sa sustina razboiul pana la prezenta ultimului soldat american", se afirma in mesajul teroristilor. "Din aceasta cauza, al-Qaida ar trebui sa il sustina pe McCain pentru viitoarele alegeri, astfel incat acesta sa continue marsul esuat al predecesorului Bush".

SITE Intelligence Group a monitorizat pagina web pe care au aparut aceste mesaje si le-a tradus in engleza. "Daca al-Qaida ar pune la cale o operatiune dura impotriva americanilor", se mentioneaza in mesajul preluat de Washington Post, "atunci, aceasta ii va provoca pe americani sa voteze deliberat cu McCain, care le va asigura astfel razbunarea impotriva al-Qaida. Astfel, al-Qaida va avea suficiente motive sa epuizeze America pana la ultima picatura".

Dominique Thomas, specialist in islam radical sustine ca preferinta in mediile jihadiste pentru un presedinte republican dupa George W. Bush, este un lucru sigur. "Pentru ei, un John McCain ar fi susceptibil sa intretina viziunea lor de confruntare intre islam si Occident. Sarah Palin, mai ales, are un discurs de soc intre civilizatii care serveste complet cauzei lor. Inca patru ani de confruntare le-ar permite sa se exprime", explica expertul, potrivit NewsIn.

Mark Salter, un consultant al lui McCain, a declarat ca a auzit despre chat-urile care au loc pe site-urile care sustin al-Qaida, dar ca nu poate sa faca inca nici o declaratie oficiala cu privire la preferinta teroristilor pentru candidatul republican.

Potrivit Washington Post, mesajul care incurajeaza acesta pozitie si actiunea ofensiva inainte de alegeri din partea al-Qaida, ar apartine lui Muhammad Haafid, unul dintre cei mai respecati sponsori ai organizatiei. Potrivit SITE, Haafid nu are totusi o legatura directa cu al-Qaida, cu planurile sale si nu are cunostinte despre operatiunile teroristilor.

Specialistii de la SITE au declarat ca acest mesaj le-a atras atentia pentru ca a provocat dezbateri acerbe in randul celor care comentau pe site si pentru ca incurajau o operatiune care sa preceada alegerile din SUA.

'O surpriza' al-Qaida i-ar putea aduce victoria lui McCain

Al-Qaida nu pare in masura sa comita un atentat de amploare in Statele Unite, dar ar putea influenta in alt mod alegerile prezidentiale americane, fie cu un mesaj, fie cu atacuri asupra unor tinte americane din strainatate, apreciaza experti si analisti citati de AFP.

Este ceea ce democratii si republicanii numesc "surpriza din octombrie". Aceasta ar putea lua forma unui discurs agresiv al lui Osama ben Laden sau, mai rau, un atac reusit asupra unei ambasade, susceptibil sa schimbe situatia in favoarea lui John McCain cu cateva zile inainte de alegerile din 4 noiembrie, arata NewsIn.

"Statele Unite, mai ales in perioada electorala, si-au sporit considerabil securitatea", a declarat pentru AFP Dominique Thomas, specialist in islam radical la Scoala de inalte studii de stiinte sociale (EHESS). "Deci, ma gandesc mai degraba la o tinta americana in strainatate. Dar ar trebui sa fie ceva spectaculos ca sa aiba impact asupra campaniei".

La cabinetul sau numit "Terrorisc", Anne Giudicelli supravegheaza site-urile jihadiste. "Exista ideea de a incerca sa influenteze alegerile, asa cum au facut in Spania. Dar cum America este baricadata serios, daca pot face ceva, va fi pe fronturile exterioare", spune specialista.

Pe de alta parte, doua dintre cele mai importante site-uri al-Qaida sunt blocate inca din 11 septembrie anul acesta, ceea ce reduce capacitatea organizatiei de a difuza mesaje de propaganda.

In 2004, cu cinci zile inainte de scrutinul Bush/Kerry, ben Laden a livrat o "surpriza in octombrie" sub forma unui discurs de 18 minute adresat poporului american. In cartea sa intitulata "Doctrina lui 1%", jurnalistul Ron Suskind il citeaza pe John McLaughlin, la acea data director adjunct CIA, care ar fi spus in cadrul unei sedinte din aceeasi zi: "Astazi, ben Laden i-a facut un cadou frumos presedintelui Bush".

Intr-un interviu acordat revistei Fortune, unul dintre strategii lui John McCain, Charlie Black, recunoscuse ca un nou atac ar reprezenta "cu siguranta un mare avantaj" pentru candidatul republican.