"Cand m-am casatorit eram foarte inspaimantata. Nu vroiam sa imi parasesc familia si fratii", isi aminteste o copila de 10 ani din Yemen, in timp ce fetele de varsta ei din Occident se joaca cu papusile...

Cazul fetitei a atras atentia intregii lumi in momentul in care aceasta a cerut divortul de sotul ei, in varsta de 30 de ani. Nujood Ali era maltratata si violata si, nemaisuportand acest tratament a cerut cu disperare ajutorul avocatei Shada Nasser, noteaza CNN.

Avocata, una dintre putinele femei care lucreaza in acest domeniu in Yemen, scolita in Europa si crescuta intr-o familie de oameni culti, impresionata de povestea fetei i-a promis ca o va ajuta. De asemenea, avocata Shada Nasser lupta pentru drepturile femeilor si copiilor din tara sa, iar o problema importanta este aceea a de a creste varsta legala a casatoriei.

In Yemen, varsta legala pentru casatorie era in 1992 de15 ani pentru ca mai apoi, legea sa permita si casatoria la varste mult mai fragede, cu acordul parintilor. Totusi, legea yemenita stipuleaza si faptul ca relatiile sexuale intre cei doi parteneri nu se pot consuma decat atunci cand acestia sunt la varsta maturitatii.

Chiar si in cazul lui Nujood, parintii au hotarat casatoria fetei, ferm convinsi de faptul ca aceasta va fi protejata in sanul noii familii a sotului, caruia ii cerusera sa nu intretina relatii sexuale cu ea, decat dupa ce aceasta ar fi implinit 20 de ani.

Curajul fetitei de 10 ani din Yemen este acum un simbol al luptei impotriva unor astfel de abuzuri.

CNN prezinta un interviu cu Nujood care a fost de acord sa spuna intregii lumi, povestea ei.

"Am facut asta pentru ca oamenii sa nu se mai casatoreasca cu fete atat de tinere. Si sa nu li se intample si altor fete ceea ce mi s-a intamplat mie", a marturisit Nujdoood, in interviul acordat CNN.

In Yemen, rata mortalitatii materne este foarte ridicata, iar specialisti ai ONU pun acest fapt pe seama casatoriilor premature.

Desi este o tara europeana, construita dupa alte principii si valori, aceasta dezbatere se afla din pacate, si in atentia opiniei publice din Romania si nu de putine ori, ni se intampla sa cunoastem experiente similare celei traite de Nujood Ali, in randul comunitatii rrome, de la noi.

La mijlocul lunii februarie anul acesta, la Ramnicu Sarat, in Buzau, cea mai bogata comunitate de romi a sarbatorit cu fast logodna fiului de 17 ani cu o fetita cu 11 ani mai mica, ceea ce a starnit rumoare nu doar in presa din tara, dar si in cea straina.


REALITATEA.NET - Casatoriile dintre minorii romi, in atentia UNICEF

Un studiu realizat de UNICEF in 2004 arata ca peste un sfert dintre femeile de etnie roma se casatoresc inainte sa implineasca 16 ani. 31% dintre ele au sot la 17-18 ani, si numai 8% se casatoresc dupa varsta de 22 de ani. In plus, cercetarea a descoperit si ca numarul de sarcini inainte de varsta de 18 ani este in crestere. Studiul UNICEF a fost realizat pe un esantion de aproape 500 de femei de etnie roma din 11 judete ale tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.