Ce a fost pierdut acum zeci de milioane de ani, a fost in sfarsit regasit. Fosilele unui animal prins intr-o piatra de var s-au dovedit a fi o descoperire foarte pretioasa: fosilele apartineau unui sarpe cu doua picioare!
Oamenii de stiinta nu au decat cateva specimene care sa demonstreze evolutia soparlelor antice in serpii de azi.

Cercetatorii de la European Light Source (ESRF) din Grenoble, Franta, au folosit razele X pentru a confirma faptul ca creatura imprimata pe piatra, cu un picior vizibil, avea un alt picior prins inauntrul pietrei de var.
"Eram siguri ca are doua picioare, dar a fost minunat sa le vedem si speram sa gasim si alte caracteristici pe care nu le-am putut observa fara razele X", a declarat Alexandra Houssaye de la Muzeul National de Istorie Naturala de la Paris.

Creatura, lunga de 85 de centimetri, cunoscuta drept Eupodophis descouens, vine din Cretacicul tarziu, acum 92 de milioane de ani. Reptila are un picior vizibil, alcatuit din fibula, tibie si femur, de doar doi centrimetri lungime, de unde rezulta ca picioarele animalului era probabil nefolosite.

Evidentele de pana acum arata ca serpii au inceput sa evolueze in ceea ce sunt azi acum mai putin de 105 milioane de ani. Iar doua teorii completeaza acest lucru, dupa cum arata BBC. Prima ar fi existenta unor regiuni unde soparlele au inceput sa se ascunda , adaptandu-se la o existenta subterana, asta ducand treptat la reducerea picioarelor pana le-au disparut in totalitate. Iar cea de-a doua teorie conduce la ideea ca originea sarpelui este in apa, descendent al reptilelor marine

Astazi, ni se pare ciudat sa ne gandim la serpii cu picioare, insa o parte din ei, inca mai pastreaza dovezile acestor membre, precum boa si pitonul: acestia au niste "pinteni" la capetele corpurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.