Un profesor de la Cambridge atrage atentia ca planeta noastra se indreata spre dezastru, pentru ca, in ritmul actual, calota glaciara de la Polul Nord se va topi in cel mult 4 ani.

Afirmatia ii apartine profesorului Peter Wadhams, care cere autoritatilor sa ia masuri urgente pentru a reduce temperatura globala, relateaza stirileprotv.ro.

[FOTO] Am pierdut circa JUMATATE din Polul Nord in ultimii 30 de ani

Studiile lui se bazeaza pe datele primite de la submarinele care se afla in oceanul arctic.Ritmul actual de topire a ghetii in timpul verii este mult mai accelerat, astfel incat aceasta nu mai are timp sa se refaca in timpul iernii, asa cum se intampla pana acum.

Colapsul va avea loc in 2015-2016, in lunile de vara, august sau septembrie, atunci gheata va disparea complet din zona arctica”, declara el.

Topirea calotei glaciale va usura accesul la resursele de gaz si petrol de la tarmul arctic, dar efectele negative vor fi devastatoare. Incalzirea oceanului va duce la eliberarea unor mari cantitati de gaz metan in atmosfera, ceea ce va accelera si mai grav incalzirea globala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.