Catalin Stefan s-a nascut prematur, pe cale naturala, in decembrie 2004, iar fratele geaman va veni pe lume, prin cezariana, in ianuarie sau februarie 2005

Caz unic in tara, consemnat foarte rar si in tratatele de medicina: o sarcina gemelara dezvoltata in doua utere; un prunc nascut prematur, la 7 luni, pe cale naturala; celalalt, inca in pantec, asteapta sa se nasca la termen, prin cezariana. Medicii ieseni spun ca un astfel de caz este rar in lume, cunoscute fiind doar 10 femei cu experiente similare. Femeia cu doua utere (unul mai mic si celalalt dezvoltat normal), Maricica Tescu (33 de ani), din satul Carlig, comuna ieseana Popricani, mai are un baiat, nascut - culmea - prin cezariana, acum 11 ani. "Stiam inca de acum 11 ani, cand l-am nascut pe Iulian Marius, ca am uter dublu", ne-a spus Maricica. In grija medicului Elena Mihalceanu de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Cuza Voda" din Iasi (maternitate acum cu denumirea "Grigore Ghica Voda"), Maricica Tescu a venit - pe 3 decembrie - la consult. Pentru ca avea colul deschis, gravida a ramas internata. "Medicul a banuit ca voi naste pe rand. Si s-a adeverit banuiala", a rostit femeia. Pe 11 decembrie 2004, la ora 3 dimineata, femeia a intrat in travaliu. Dupa ce i s-au rupt membranele uterului mai mic, Maricica a nascut, pe cale naturala, un baietel (care a stat in uter 29 de saptamani).

"Nu m-am chinuit deloc. Travaliul nu a fost dureros ca la o nastere normala", si-a amintit lauza... gravida in opt luni. Catalin Stefan avea doar 1.600 grame la nastere si nu a ridicat probleme deosebite. "A fost mai grabit sa dea cu nasul de lumea asta. (...) A respirat mecanic la inceput", a spus mama. Pruncul s-a mai inzdravenit, desi cadrele medicale de la Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva Neonatologica au luptat sase zile pentru a-l salva. Mogaldeata doarme intr-un incubator transparent si nu are voie sa suga la sanul mamei. "Nu am voie sa il hranesc natural. Induc contractii si risc sa il nasc inainte de vreme si pe cel de-al doilea", s-a justificat Maricica.Al doilea prunc este tot baiat, iar sarcina are 33 de saptamani. "Cred ca la sfarsitul lui ianuarie sau pe la mijlocul lui februarie mai nasc o data. (...) Nu ne-am gandit ce nume sa-i punem. Sanatos sa fie", ne-a spus Maricica, acum acasa pentru a petrece sarbatorile, desi isi imparte timpul intre casa si maternitate, pentru a-si vedea odorul si a-i aduce scutece "moderne".

Lauza gravida se lauda cu sotul sau, Gandurel Tescu, in care are mare sprijin. El lucreaza la spatii verzi la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" si are leafa 3 milioane lei. "E sot model. Spala rufe. Face chiar si mancare. El a fost cu numele de Catalin...", s-a laudat femeia. Sotii Tescu locuiesc intr-o casa modesta chiar la intrarea in satul Carlig. Au o gospodarie mica si fac naveta la Iasi pentru niste lefuri modeste. Maricica este peisagist la Gradina Botanica. Salariile abia ajungeau pentru trei suflete. Acum, ca vor fi cinci la o masa, se vor descurca mai greu. "Eu sunt in prenatal si o sa stau doi ani acasa. Am crezut ca poate lua si sotul concediu de maternitate pentru gemeni. Nu se poate... Nu stim cum o sa ne descurcam. Dar Dumnezeu e mare", a mai rostit femeia. Venirea pe lume a gemenilor in ani diferiti a surprins familia Tescu, dar mai ales vecinii. "Am vazut-o pe Maricica azi (n.r. - ieri) la televizor. Tare am mai plans de mila ei si de bunatatea Domnului", ne-a spus Maria, o consateanca ce lacrima in timp ce vorbea cu un capat al baticului peste gura.

Despre gemenii ei, femeia spune ca este o "minune lasata de la Dumnezeu", dar ca nu mai vrea si alti copii din cauza ca nu ar avea cu ce sa-i hraneasca, iar faptul ca are doua utere i-ar putea complica in viitor situatia. "In 1996, am nascut o fetita. Nu a supravietuit, ca avea doar sase luni si jumatate. De atunci imi doream tot o fetita. Dar acum, ca am inca doi baieti, tot bine e, desi eu ma asteptam ca unul sa nu reziste, mai ales ca medicul m-a pregatit si mi-a spus ca exista riscul asta", a mai spus Maricica. "Extraordinar la acest caz este faptul ca gemenii au supravietuit, ceea ce, in mod obisnuit, nu se intampla", a afirmat Elena Mihalceanu, medicul care se ocupa de cazul Maricica Tescu din iulie trecut. "Eu am imbatranit in maternitatea asta de cand lucrez si nu am mai intalnit un astfel de caz. Nici in tara nu am auzit sa se fi intamplat asa ceva", ne-a spus o asistenta medicala in timp ce lupta sa salveze un alt nou-nascut prematur intr-o sala numita "izolator".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.