Cei mai caldurosi 13 ani din istoria cunoscuta a planetei sunt concentrati in ultimii 15 ani, dupa 1997, a indicat marti Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM), cu ocazia discutiilor cu privire la schimbarile climatice, transmite AFP.

Temperatura medie a ultimului deceniu (2002-2011) "este superioara mediei pe termen lung cu 0,46 grade Celsius" si este cea mai ridicata constatata vreodata, la egalitate cu deceniul 2001-2010, a indicat agentia ONU specializata in meteorologie, intr-un document prezentat la Durban, in Africa de Sud.

Dupa recordul reprezentat de 2010, anul 2011 este in acest stadiu "cel de-al zecelea cel mai calduros an la nivel global" de la inceputul masuratorilor in 1850, dar mai presus de toate, cel mai calduros in relatie cu episodul "La Nina", un fenomen ciclic insotit de obicei de temperaturi mai scazute, a precizat acesta.

Un alt indicator al incalzirii globale in curs: banchiza arctica a cunoscut cea de-a doua cea mai redusa intindere si cel mai redus volum observat vreodata.

"Datele noastre sunt de incredere si demonstreaza ca in mod cert clima mondiala se incalzeste si ca aceasta incalzire se datoreaza activitatilor umane", a subliniat intr-un comunicat secretarul general al OMM, Michel Jarraud, citeaza MEDIAFAX.

OMM a prezentat simultan o versiune provizorie a Declaratei sale anuale, asteptata a fi lansata la inceputul lui 2012 atat la sediul din Geneva, cat si in Durban (Africa de Sud), unde se desfasoara de luni conferinta anuala a ONU cu privire la schimbarile climatice in cadrul careia participa 190 de tari.

In perioada ianuarie-octombrie 2011, termometrul planetei a afisat o "anomalie pozitiva estimata la 0,41 de grade Celsius in raport cu media anuala de 14 grade Celsius pentru perioada 1961-1990", a precizat OMM.

Citeste si: Cum combatem incalzirea globala? Cu un "mic" razboi nuclear!

Incalzire Globala? Zapada de 20 centimetri in Polonia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.