Primul anticorp care combate toate virusurile gripale, inclusiv A(H1N1) ce cauzeaza gripa porcina, a fost izolat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie si Elvetia, descoperirea fiind considerata un pas important pentru dezvoltarea unui "vaccin universal", potrivit bbc.co.uk.

Anticorpul - numit FI6 -, izolat de cercetatorii de la Institutul National de Cercetare Medicala Hill Mill, din Londra, si de la Institutul de Cercetare in Biomedicina, a interactionat cu toate subtipurile virusului gripal A, a spus unul dintre specialistii britanici - Sir John Skehel.

Studiul rezultat in urma experimentelor pe soareci, publicat in Science Express, a aratat ca acest anticorp poate fi folosit ca "tratament de urgenta".

"Speram ca in cele din urma (anticorpul n.r.) sa fie folosit ca tratament prin injectare, pentru a opri infectia", a declarat Skehel, conform MEDIAFAX.

Si profesorul Antonio Lanzavecchia, director al Institutului de Cercetare in Biomedicina, a apreciat ca "FI6 reprezinta o optiune importanta pentru un nou tratament", fiind "primul si singurul anticorp care tinteste toate subtipurile cunoscute ale virusului gripal A".

Anticorpul le-a fost administrat unor soareci de laborator, la un interval de pana la doua zile dupa ce au fost infectati cu virusul gripei porcine A(H1N1), in doze letale, si s-a dovedit complet eficient in combaterea infectiei. Soarecii au supravietuit si s-au vindecat.

Acesta este, insa, numai anticorpul care ar putea contribui la dezvoltarea unui vaccin in cativa ani, a mai spus Skehel.

Pe de alta parte, specialistii in virusologie catalogheaza descoperirea drept "un pas important inainte", sperand ca va putea fi dezvoltat astfel "vaccinul universal" impotriva gripelor, intrucat in fiecare an virusul se modifica si este nevoie de un vaccin nou.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.