Chiar in mijlocul unei furtuni de zapada care a paralizat o buna parte a teritoriului american, celebra marmota Phil din localitatea Punxsutawney din Pennsylvania a prezis o sosire iminenta a primaverii.

Potrivit organizatorilor acestui eveniment traditional, transmis in direct de numeroase posturi de televiziune americane, si in urma unui ritual anual, "Phil nu si-a vazut umbra atunci cand a iesit din barlogul unde hiberna".

Purtand frac si joben ca in fiecare an, membrii Clubului Marmotei din Punxsutawney au concluzionat ca aceasta iarna, una dintre cele mai grele din ultimii ani in Statele Unite, se va termina in curand, iar primavara va sosi mai devreme ca de obicei, scrie MEDIAFAX.

Traditia observarii comportamentului acestui mamifer rozator dateaza de pe vremea primilor imigranti germani din secolul al XVIII-lea, iar fermierii acelor vremuri tineau cont de "prognoza" marmotei Phil pentru a determina data viitoarelor insamantari agricole.

Potrivit cbc.ca, si marmota Sam din Nova Scotia a prezis ca vine primavara in curand, in ciuda faptului ca vremea este extrem de capricioasa. [Furtuna de zapada in SUA: 10.000 de zboruri anulate]

Daca marmota isi vedea umbra, deoarece ziua este insorita, membrii clubului trag concluzia ca iarna va dura inca sase saptamani, iar marmota se poate intoarce in vizuina ei pentru a hiberna. In caz contrar (daca cerul este innorat si nu apare nicio umbra), asa cum a fost miercuri, Phil nu isi vede umbra si toata lumea este fericita, deoarece se spune ca primavara va sosi mai repede.

  • Ziua marmotei, sarbatorita pe 2 februarie, a devenit un fenomen mediatic in Statele Unite, unde mii de persoane si cateva zeci de jurnalisti se reunesc in satul Punxsutawney din statul Pennsylvania pentru a asista la acest eveniment.

In plus, ritualul anual din Punxsutawney a dat titlul unui film, "Groundhog Day" (1993), in care Bill Murray joaca rolul unui jurnalist care realizeaza un reportaj la fata locului.
Citeste si:
Ce se va întâmpla la pompă din 5 decembrie
Carburanții s-au scumpit în...

Acest tip de ceremonie are loc in mai multe localitati din nordul Statelor Unite ale Americii si Canada, insa autoritatile din Punxsutawney considera ca "toti ceilalti sunt niste impostori" si ca "doar predictiile lui Phil sunt exacte, iar acest lucru se intampla de peste 120 de ani".

Legenda spune ca longevitatea marmotei Phil se datoreaza unui elixir, care ii adauga de fiecare data sapte ani de viata atunci cand il bea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.