Coreea de Nord a executat in ianuarie, in fata a aproximativ 500 de persoane, doi cetateni nord-coreeni care adunasera de pe jos manifeste raspandite peste frontiera cu Coreea de Sud. Executia a fost pusa in aplicare "pentru a da o lectie populatiei" nord-coreene.

Un ofiter din cadrul armatei, care a luat si cei cativa dolari inclusi intr-un manifest, si o femeie, in varsta de 45 de ani, care a ascuns un manifest de propaganda, au fost impuscati la 3 ianuarie, la Sariwon, la 45 de kilometri sud de Phenian, a anuntat Choi Sung-Yong, liderul unei asociatii de la Seul.

Executia a avut loc in fata a aproximativ 500 de persoane si a fost precedata de o sedinta ideologica pe tema manifestelor trimise de cealalta parte a frontierei, de catre Coreea de Sud, uneori cu baloane umflate cu aer, relateaza MEDIAFAX. Potrivit activistului, "Coreea de Nord pare ca a pus in aplicare aceste executii, cu scopul de a da o lectie populatiei sale" si pentru a-si intensifica controlul ideologic inainte ca fiul lui Kim Jong-Il sa preia puterea de la tatal sau. [Precautia sud-coreeana, fara limite]

Intre cele 500 de persoane obligate sa participe la executie figurau aproximativ 50 de rude ale unor fosti prizonieri de razboi, originari din Coreea de Sud, sau sud-coreeni rapiti. Potrivit lui Choi Sung-Yong, care citeaza o sursa de la Sariwon, sase membri ai familiilor celor doua persoane executate au fost trimise in lagare de detinuti politici.

Activistul, al carui tata a fost rapit de nord-coreeni, a creat o asociatie care a reusit sa ajute prizonieri de razboi si victime ale rapirilor sa scape, scrie Realitatea.net.

Seulul estimeaza la 500 numarul prizonierilor de razboi sud-coreeni detinuti, in continuare de Phenian, si la 480 numarul sud-coreenilor rapiti de la sfarsitul Razboiului Coreei (1950-1953). Phenianul dezminte ca ar retine sud-coreeni impotriva vointei lor.
[Coreea de Nord suspenda legaturile feroviare cu teritoriul sud-coreean]


Cele doua Corei sunt in prag de razboi. Afla mai multe despre acest subiect din
DOSARUL 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.