Un studiu ilustreaza modalitatea in care companiile farmaceutice rescriu articole stiintifice pentru a "umfla" virtutile unui medicament anume sau pentru a acoperi efectele secundare ale altuia. Partea proasta pentru populatie este ca, deseori, retetele sunt facute pe baza acestor articole stiintifice "masluite".
Articolele stiintifice care prezinta studii clinice controlate privind noile medicamente ce apar pe piata, reprezinta baza pentru alte articole, mai vaste, din care se inspira medicii pentru prescrierea retetelor, se arata intr-un articol publicat de L'Espresso si semnat de Silvio Garattini, directorul Institutului de Cercetari Farmacologice Mario Negri din Milano. Industria farmaceutica profita de faptul ca medicii citesc foarte rar articolele si studiile originale si astfel imbunatatesc imaginea unor medicamentelor prezentate in acestea modificandu-le sau rescriindu-le complet. Ceea ce este cel mai interesant in toata acesta afacere este faptul ca autorii acestor noi articole, "mai populare", sunt supranumiti "autori fantoma", deoarece nimeni nu le cunoaste identitatea.

Foarte des, in aceste articole "mai populare", nu este vorba de modificarea rezultatelor, ci doar de o prezentare mai atragatoare, scotand in evidenta micile rezultate si minimizand eventualele efecte toxice. Atentia se concentreaza in principal pe rezumatele studiilor principale, deoarece atentia evaluatorilor stiintifici nu este indreptata catre acestea, in timp ce cititorul de rand va retine cel mai probabil aceasta parte dintr-un articol stiintific. Acest mod de operare este evident imoral si nu priveste numai industriile interesate, ci si pe cercetatorii din domeniul medical care accepta sa semneze articole stiintifice scrise de alte persoane.

  • Beneficii si efecte secundare in folosirea terapiei hormonale

Un studiu publicat de "Plos Medicine" analizeaza documente despre numeroase articole care subliniaza efectele favorabile ale terapiei hormonale in timpul menopauzei, care au fost realizate de o firma specializata in redactarea de articole platite si care au fost puse la dispozitie de Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Americii. "Autorii fantoma" ai acestor articole au incercat sa minimezeze riscul cancerului mamar in urma terapiei hormonale si au plusat, in schimb, pe efectele benefice pe care acest tip de terapie le are in tratarea afectiunilor cardiovasculare si prevenirea dementei, a maladiei Parkinson si chiar si a ridurilor, desi pentru "afectiunea" din urma nu exista si baze stiintifice.

Toate aceste lucruri nu fac altceva decat sa submineze oportunitatea de terapie si servesc la umflarea cerintelor si profiturilor companiilor famaceutice. Astfel, continua directorul Institutului de Cercetari Farmacologice din Milano, este important ca medicii sa fie critici in lectura documentatiei pe care o primesc, prin verificarea datelor privind lucrarile originale, in masura in care acest lucru este posibil. De asemenea, este necesar ca Ministerul Sanatatii din fiecare tara in parte sa difuzeze informatii obiective pentru a reduce diferentele care exista astazi intre mesajele care vin de la industria farmaceutica si informatia independata sau stiuta din mosi stramosi.

Cititi si: Cine profita de pe urma gripei porcine?

Adio medicina naturista: UE va interzice medicamentele homeopate


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.