Aproximativ 20% din totalul speciilor de plante cunoscute sunt amenintate cu disparitia pe plan mondial, iar activitatile umane se fac vinovate de 80% din totalul cazurilor de extinctie, potrivit unui studiu de evaluare stiintifica, realizat pe un esantion de 380.000 de plante cunoscute pe Terra.
Cu mai putin de o luna inainte de inceperea Summitului pe tema biodiversitatii ce va avea loc la Nagoya, in Japonia, in perioada 18-20 octombrie, The Royal Botanic Kew Gardens, The Natural History Museum si Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN) au prezentat in cadrul unei conferinte de presa prima Lista rosie realizata de oamenii de stiinta pe baza unui esantion reprezentativ.

Studiul, care a durat cinci ani, a retinut 1.500 de specii din fiecare mare familie de plante - de la muschi si licheni, la leguminoase si ajungand la orhidee si conifere. Din cele 4.000 de specii examinate, 22% sunt clasate ca fiind "amenintate". Dintre acestea, 4% se afla "in pericol critic", 7% se afla "in pericol", iar 11% sunt "vulnerabile", relateaza MEDIAFAX.

Speciile amenintate reprezinta "de cinci ori flora insulelor din arhipelagul britanic", a precizat Neil Brummitt, cercetator la The Royal Botanic Kew Gardens din Marea Britanie.

Omul este principalul vinovat de disparitia plantelor salbatice: agricultura, cresterea animalelor, despaduririle si urbanizarea se fac vinovate de 80% din totalul cazurilor de extinctie. Restul de 20% din totalul cazurilor de extinctie se produc din cauze naturale, precum incendiile. Familia coniferelor este cea mai amenintata, iar padurea tropicala umeda este mediul natural cel mai degradat. Circa 33% din specii nu sunt suficient de bine cunoscute pentru a stabili starea lor de conservare.

Se considera ca intre 20% si 30% din plantele de pe Terra nu au fost inca repertorizate, iar oamenii de stiinta se tem ca unele dintre ele vor disparea inainte de a fi descoperite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.