Potrivit unui studiu recent realizat de agentia japoneza de presa Kyodo news, 18% dintre cantinele scolare din Japonia, au carnea de balena inclusa in meniu.
Se pare ca un numar din ce in ce mai mare de scoli din Japonia au introdus in meniul lor carnea de balena, mamifer marin, care ar fi trebuit sa fie protejat prin lege. Potrivit acestui studiu, din cele 29.600 de scoli primare si elementare din Japonia, aproximativ 5.300 au inclus pe meniul oferit elevilor carnea de balena, in perioada aprilie 2009 - martie 2010, relateaza treehugger.com.

Potrivit The Japan Times, carnea de balena gatita figura in mod regulat in meniul cantinelor scolare japoneze in anii 60 si 70, consumul total ajungand, in acea perioada, la cel mai ridicat nivel, adica 220.000 de tone de carne.

In ciuda restrictiilor de vanare a balenelor, Guvernul japonez continua practicile de acest gen sub pretextul "cercetarilor stiintifice", demarate sub egida Institutului de Cercetare a Cetaceelor. Deoarece popularitatea consumului de carne de balena a scazut in ultima perioada, si acest fel de mancare a disparut din meniul scolilor, din cauza scaderii ofertei si a unui moratoriu privind pescuitul comercial.

Insa, de catva timp, aceasta carne a inceput sa reapara in cantine, in timp ce Japonia isi mareste capturile de balene, iar Institutul de cercetare a cetaceelor vinde carne de balena municipalitatilor, pentru cantinele scolare, la un pret de trei ori mai mic decat cel al pietei. Moratoriul international nu vizeaza decat pescuitul comercial de balene, iar Japonia profita de cercetarea stiintifica pentru a continua capturarea acestor mamifere, a caror carne este apoi revanduta magazinelor si restaurantelor. Potrivit stopco2.ro, autoritatile apara dreptul Japoniei de a pescui cetacee in numele unei traditii ancestrale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.