Pe fondul cresterii-record a pretului petrolului, o echipa de cercetatori de la o universitate daneza intentioneaza sa prezinte o inventie ce faciliteaza utilizarea hidrogenului pe post de combustibil. in mod normal, pastilele sunt asociate cu vindecarea unor afectiuni. insa echipa de cercetatori de la Universitatea de Tehnologie din Danemarca a gasit o metoda de a folosi o pilula pentru a "vindeca" dependenta mondiala de petrol.

Cercetatorii au gasit o modalitate de a stoca hidrogenul sub forma de tablete, depasind astfel unul dintre principalele obstacole in utilizarea hidrogenului: stocarea. Laptop-uri, telefoane mobile si, pe termen lung, autoturisme s-ar putea alimenta astfel in viitorul nu foarte indepartat. in ultimii 20 de ani, oamenii de stiinta de pretutindeni au incercat sa gaseasca o metoda practica de a stoca hidrogenul. "Am gasit, in sfarsit, o modalitate", a anuntat Claus Hviid Christensen, profesor de chimie.

Dupa ce au tinut in secret proiectul timp de sase luni, in incercarea de a-si patenta ideea, cercetatorii intentioneaza sa dea publicitatii inventia intr-o conferinta ce va avea loc la Chicago, informeaza cotidianul danez "Jyllands-Posten". Echipa a lucrat un an si jumatate pentru a pune la punct o metoda de stocare a hidrogenului - gaz inflamabil mai usor decat aerul - intr-o forma compacta si solida. "Pana in prezent, cantitatea de hidrogen necesara unui vehicul pentru o autonomie de 500 de kilometri ocupa un spatiu echivalent cu noua pasageri. Datorita pastilei noastre, aceasta cantitate de energie poate fi furnizata de un recipient normal, de 50 de litri", a explicat Christensen.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.