Motivul pentru care exista diferente intre femei si barbati nu este structura cerebrala, ci prejudecatile impuse de societate care impiedica dezvoltare neuronala in anumite directii.

Femeile nu au acelasi simt al orientarii, barbatii nu suporta durerea, femeile nu stiu sa spuna glume, barbatilor le place instinctiv culoarea albastru, iar femeile vin de pe Venus si barbatii de pe Marte. De cativa ani, cercetatorii se straduiesc sa demonstreze ca exista diferente majore la nivel neurologic intre barbati si femei si din ce in ce mai multi oameni cred in aceste in predispozitii genetice pe sexe.

  • Nu exista diferente

In ultimul timp, oamenii de stiinta au inceput sa aprofundeze studiile de gen si cele legate de “neurosexism”, dupa cum il numesc acestia.

Studiul presupune ca diferentele dintre femei si barbate sunt impuse de restrictiile sociale si de mediul in care copii sunt crescuti, fiindca atunci cand vine vorba de diferente intre creierele celor doua sexe, diferentele sunt insignifiante.

Nu exista diferente majore intre structura neurologica la barbati si la femei. Diferentele se creeaza in societate, cand parintii le spun copiilor ca daca sunt baieti nu vor sti niciodata sa comunice foarte bine sau daca sunt fete, ca nu vor fii niciodata oameni de stiinta. Toate aceste comportamente sociale pun obstacole nejustificate in dezvoltarea indivizilor. Exista diferente intre creierul barbatilor si cel al femeilor, insa acestea sunt foarte mici, iar material cerebrala este foarte usor maleabil si se poate dezvolta in orice directie”, a declarat Cordelia Fine, autoarea cartii “Deziluzia Genului”, carte de stiinta care urmeaza sa fie publicata in luna septembrie, la Universitatea din Melbourne, transmite Guardian.

Pe scurt, intelectul fiecaruia dintre noi este liber. Nimic nu este constrans de genetica sau de gen atunci cand vine vorba de inteligenta, iar cei care incearca sa demonstreze ca exista diferente intelectuale intre barbati si femei sunt adeptii unor stereotipuri vechi si pline de prejudecati.

Citeste si:
Cadouri deosebite pe care le poți oferi femeilor din viața ta
Cadouri deosebite pe care le...

Astfel, daca barbatii isi dezvolta abilitatile fizice sau de orientare mai bine decat femeile este pentru simplu motiv ca, inca din copilarie, asta este asteptat din partea lor. De asemenea, barbatii isi comunica mai greu sentimentele pentru ca sunt invatati de mici ca acest lucru e un semn de slabiciune. Acelasi lucru se plica si in cazul femeilor. Ele sunt invatate, inca din copilarie, sa fie fragile, vulnerabile si dependente de barbati. De asemenea, in multe cazuri, tatii isi incurajeaza fiicele sa se ocupe mai mult de arte, de munci casnice, decat de matematica, fizica, chimie sau alte stiinte care necesita un intelect dezvoltat.

Creierele noastre sunt educate din copilarie. Este vorba de un fel de <neurologie plastica> prin care societate ne invata, in functie de gen, cum sa reactionam in anumite situatii”, sustine profesorul Lise Eliot, din cadrul scolii medicale din Chicago.

Citeste si:
Idei de cadouri pentru femeile care apreciază eleganța și rafinamentul
Idei de cadouri pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.