Guvernul finlandez a votat ca accesul la internet sa fie unul dintre drepturile fundamentale ale populatiei din Finlanda.
Finlanda este una dintre cele mai conectate natiuni din lume, avand corporatii de renume international printre care si gigantul de telecomunicatii Nokia, iar alaturi de tari precum alaturi de tari precum Danemarca, Olanda sau SUA, detine una din cele mai mari rate de penetrare a internet-ului. Potrivit CNN, aceasta tara este prima care va face din accesul la internet prin broadband un drept legal pentru toti cetatenii.

Introducerea internetului de banda larga in sfera "Serviciului Universal", adica printre serviciile de baza la care au dreptul toti locuitorii unei tari, la un anumit nivel de calitate, indiferent de localizarea geografica si la tarife accesibile este o preocupare la nivel european. Legislatia, care si-a intrat in drepturi joi, forteaza operatorii de telecomunicatii sa stabileasca un pret rezonabil pentru abonamentele de date, cu o rata de transfer de cel putin 1MB/secunda pentru fiecare resedinta permanenta sau birou, anunta guvernul finlandez intr-un comunicat.

Serviciile vor fi furnizate de 26 de operatori, iar nivelul tarifelor considerat rezonabil este de 30-40 euro/luna. Guvernul de la Helsinki si-a propus ca pana in 2015 toate gospodariile din tara sa fie conectate la internet de mare viteza prin cablu sau fibra optica. Finlanda are o suprafata de circa 330.000 mp (cam 50% peste Romania), dar populatia este de sub 5,5 milioane.

In octombrie 2009, potrivit datelor furnizate de Laura Vilkkonen, consilierul legislativ al Ministerului de Transport si Telecomunicatii, 95% din populatia finlandeza beneficia de o forma de internet, iar statisticile OECD (Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare) aratau ca in aceasta tara rata de penetrare a internetului este de 26.7%, comparativ cu 26,4% cea inregistrata in SUA. Olanda si Danemarca s-au situat la egalitate cu un procent de 37.1 fiecare.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Un raport emis de UE, in luna noiembrie a anului trecut sublinia faptul ca 24% dintre populatia Uniunii Europene are un abonament la o companie de internet, adaugand ca peste 80% dintre conexiunile din UE au o viteza de download de 2MB/s sau mai mare.

Si in Romania, in luna martie a acestui an, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat de asemenea o consultare publica in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.