Un autobuz cu portretul lui Iosif Stalin a inceput sa circule in centrul istoric al Sankt Petersburgului, pentru a marca 65 de ani de la infrangerea Germaniei naziste de catre fortele sovietice.
Aceasta initiativa privata, condusa de un blogger pro-Stalin, a fost criticata de organizatiile pentru drepturile omului din orasul rus, relateaza The Telegraph, citat de NewsIn.

Viktor Loghinov, un tanar blogger rus, a strans bani de la diferiti donatori pentru a plati ca autobuzul sa circule pe strazile din Sankt Petersburg timp de doua saptamani. "Nu incercam sa il exoneram pe Stalin sau sa ii spalam numele de crimele care ii sunt atribuite, imaginare sau reale; incercam doar sa subliniem rolul sau esential in victoria noastra comuna", a scris el.

Criticii au condamnat proiectul, care ar glorifica dictatorul responsabil pentru moartea a milioane de persoane in lagare si pentru colectivizarea agriculturii. "Aceasta este o insulta pentru acele persoane ai carora apropiati au murit in represiunea stalinista", a afirmat directorul filialei din Sankt Petersburg a partidului liberal Yabloko, Maksim Reznik.

In dupa-amiaza zilei de miercuri, autobuzul a fost atacat de un grup de persoane neidentificate, care au acoperit portretul cu vopsea, potrivit Interfax. "Vandali si asa-numiti luptatori pentru libertate au stricat autobuzul, vopsindu-l", a spus Loghinov. "Autobuzul va fi spalat maine (joi - n.red.) si va iesi pe drum cu aceeasi poza", a adaugat el.

In luna aprilie, ONG-ul Memorial a trimis o scrisoare guvernatoarei Sankt Petersburgului, Valentina Matvienko, cerandu-i sa blocheze proiectul si calificandu-l pe Stalin drept "unul dintre cei mai mari criminali din secolul al XX-lea".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.