Cand ne gandim la lumea spionajului ne apar in minte imagini ale unor barbati puternici, galanti, cruzi, ce mai, copii fidele ale lui James Bond. Si totusi de-a lungul timpului guvernele nu s-au ferit sa racoleze femei pentru operatiuni care de care mai periculoase. Un motiv bun pentru asta e ca unei femei i se pot deschide usi ascunse pentru un barbat. Intr-un mediu dominat de barbati aceasta isi poate folosi puterea de seductia pentru a obtine ceea ce vrea iar in contextul unei societati in care femeia joaca in primul rand un rol domestic (cum era cazul in perioadele ce le-au facut faimoase pe urmatoarele femei) e mai putin probabil ca aceasta sa fie suspectata.

Potrivit Kudika, abilitatile, talentul, farmecul si inteligenta de care au dat dovada fac din urmatoarele femei cele mai faimoase femei-spion ale tuturor timpurilor.

Cantareata si dansatoarea afro-americana Josephine Baker si-a servit tara adoptiva, Franta, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, raportand orice informatii de interes in posesia carora a intrat datorita carierei. Josephine a parasit SUA pentru a scapa de atitudinile rasiste gasind in Franta o patrie de dragul careia sa isi riste chiar si viata. Talentata cantareata si dansatoare a devenit cap de afis al spectacolelor tinute de vestitul Folies Bergere fiind o stea a momentului. Dupa ce a izbucnit razboiul, Josephine a ramas pe scena adunand informatii de la clientela localului in care intrau si ofiteri japonezi, birocrati italieni si figuri importante ale regimului de la Berlin. Informatiile obtinute intr-un fel sau altul de la acestia erau transmise rezistentei franceze fiind scrise cu cerneala invizibila pe partituri muzicale.

S-a infiltrat in randurile fortelor ocupante fiind invitata chiar si la petrecerile tinute in cadrul ambasadei italiene din Franta. In afara de furnizarea de informatii secrete, Josephine a ascuns in casa ei refugiati belgieni organizand o intreaga retea de suport pentru rezistenta franceza condusa de Charles de Gaulle. Ba chiar a reusit sa obtina vize si pasapoarte pentru persoane vanate de nazisti. A lucrat ca asistenta in cadrul Crusii Rosii si a devenit sublocotenent in armata franceza libera. Josephine Baker a devenit prima americanca ce a fost onorata cu o importanta distinctie militara franceza, Croix de Guerre. Puteti afla mai multe desprea ea intrand pe site-ul dedicat artistei.


Sonia Olschanezky, nume de cod Tania, s-a nascut in 1923 in Germania intr-o familie de evrei rusi. Familia acesteia s-a mutat in Franta pentru a scapa de sentimentele puternic antisemite ce incepusera sa se faca simtite in Europa sud-estica. Inainte de a ajunge la Paris familia a facut un detur in Romania unde tatal Soniei, care era inginer chimist si fusese reprezentant de vanzari al unei manufacturi de ciorapi de dama, a preluat conducerea unei fabrici de ciorapi de matase. In Franta adolescenta a intrat intr-o companie de dans pregatindu-se pentru o cariera de dansatoare profesionista.

La scurt timp dupa ce armata germana a invadat Franta (mai 1940), Sonia, in varsta de 17 ani, s-a alaturat miscarii de rezistenta, gruparea Juggler, activand in zona Chalons-sur-Marne. Printre responsabilitatile ei in cadrul miscarii se numarau: transmiterea de mesaje si instructiuni de la o grupare de rezistenta la alta, precum si intre acestea si agentii SOE (Special Operations Executive- departament al serviciilor secrete britanice infiintat la inceputul razboiului) si participarea la actiuni de sabotaj. A reusit sa evite o razie ce a dus la arestarea unui numar mare de agenti ai rezistentei insa a refuzat sa fuga in Elvetia neutra si sa isi lase in urma familia. Acest pas se va dovedi fatal pentru tanara. A ramas sa coordoneze ramasitele gruparii de rezistenta insa l-a scurt timp a fost prinsa la Fresnes si dusa in lagarul de la Natzweiler-Struthof impreuna cu trei agenti femei SOE: Diana Rowden, Andree Borrel si Vera Leigh. In cursul aceleiasi zile Sonia, in varsta de 21 de ani, si celelalte trei eroine au fost omorate prin injectie cu fenol (acid carbolic folosit de nemti in timpul razboiului ca o metoda de executie rapida si ieftina) si incinerate. Gasiti mai multe informatii despre acest caz aici.

Citeste articolul integral pe Kudika.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.