Saptamana trecuta, a avut loc la Istanbul inaugurarea moscheei Sakirin, primul asezamant de cult care are designul realizat de o femeie.
Tanara Zeynep Fadillioglu a castigat un concurs in urma caruia a fost autorizata sa realizeze designul pentru structura religioasa din Istanbul. De asemenea echipa pe care a recrutat-o ca s-o ajute a fost formata tot din femei. Inceputa anul trecut, cladirea a fost terminata recent, si potrivit Believe or not, este un edificiu impresionant, care amesteca subtil tehnicile si materialele moderne cu ceea ce poate fi numit cel mai conservator design autohton.

Intr-o tara in care rolul femeii este puternic dezbatut, si acestea nu au voie sa participe la viata sociala, la fel ca in orice tara musulmana care are la baza constitutia islamica seculara, vestea unei femei care proiecteaza o moschee poate fi ametitoare.

De secole, Istanbulul a fost asezamantul Califatului, capitala lumii islamice si casa a sute de moschei incredibile, iar acum se pregateste de inaugurarea unei inedite piese de arta. Zeynep Fadillioglu este membra a unei echipe de designeri de interior si de arhitecti care au pus la punct constructia Moscheei Sakirin.

Potrivit NPR, tanara a pus in realizarea acestei moschei amprenta contemporana a designului peste arta religioasa din era otomana. Fierul din moschee si fatadele de sticla au fost prelucrate manual de catre specialisti, dupa cum a declarata Fadillioglu: „Aceste crestaturi pe sticla au diferite nivele de interpretare si au inscrise versuri din Coran pe toata suprafata. In plus am vrut ca oamenii sa se simt mai degraba singuri cand vin aici, doar ei si Alah, decat sa fie distrasi de ornamente si inflorituri. Si acest lucru cred ca face si edificul sa para mai contemporan, in acelasi timp”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.