Grupul francez France Tlcom se confrunta cu o criza, dupa ce 23 dintre angajatii sai s-au sinucis in decurs de 18 luni, din cauza stresului si duratei restructurarilor, potrivit sindicatelor citate de AFP, care precizeaza ca Guvernul francez a decis sa intervina in acest dosar.
Directorul grupului, Didier Ylombard, a fost convocat de ministrul muncii, Yavier Darcos. El a va fi primit marti, iar Guvernul i-a cerut sa convoace un consiliu de administratie consacrat acestei serii de sinucideri, "incredibila intr-o singura companie", dupa cum a spus ministrul francez al bugetului, Eric Woerth, informeaza NewsIn.

Luni urma sa fie tinut un minut de reculegere, in toate filialele France Télécom, in memoria unei salariate care s-a aruncat vineri pe fereastra biroului sau. Ea a murit dupa doua ore de agonie - o "scena de violenta absoluta", potrivit sindicatului CGC-UNSA. Potrivit conducerii companiei, tanara "aflase ca seful ei de schipa va fi schimbat".

Sindicatele imputa seria de sinucideri tehnicilor gresite de management din acest grup cu circa 100.000 de angajati in Franta. Statul detine 26% dintre actiunile companiei, fiind principalul actionar al grupului privatizat in 1997.

Cei 23 de angajati care s-au sinucis au avut, fiecare, povestea sa, "cu siguranta, dar este vorba despre aceeasi companie si adesea expresia unei mari dezordini si unei mari singuratati in companie", a afirmat ministrul economiei, Christine Lagarde. Trebuie depuse toate eforturile "pentru a ajunge la cauza acestor probleme si pentru a intelege daca restructurarile, daca schimbarile de meserie" se afla la originea lor, a subliniat ea.

Cele 23 de cazuri "nu sunt drame personale", sinuciderea "la locul de munca este un apel privind o problema care este legata direct de locul unde se petrece fapta", considera secretarul general al CFDT, François Chéreque. El a cerut suspendarea restructurarilor.

De mai multi ani, sindicatele critica atmosfera neplacuta de munca si presiunea la care sunt supusi salariatii, in special pentru a-i determina sa se inscrie intr-un plan de restructurari voluntare, prin care 22.000 de angajati si-au dat demisia in decurs de trei ani. In locul lor, au fost angajate 5.000 de persoane.

Din punctul de vedere al sindicatelor, metodele de management se afla la originea acestei serii de sinucideri constatata din februarie 2008. Astfel, in France Télécom rata sinuciderilor este de 5,4 la 100.000 de salariati anual, fata de o medie de 1,6 la 100.000 de angajati in Franta.
Sinuciderea este "o afacere prea grava, prea personala pentru a putea reduce acest fenomen la constatarea faptului ca France Télécom are o problema de organizare a companiei", a subliniat secretarul general al Presedintiei, Claude Guéant, cel mai apropiat colaborator al presedintelui Nicolas Sarkozy. El a cerut, insa, companiei sa isi "ajute pe cei care sunt in dificultate".

Conducerea grupului a propus saptamana trecuta sa fie suspendate provizoriu miscarile in cadrul grupului si a anuntat negocieri privind stresul incepand din 18 septembrie, precum si recrutarea a 100 de specialisti in resurse umane si medici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.