Te-ai gandit vreodata de doua ori inainte sa arunci un muc de tigara pe jos? Ei bine, exista unii oameni care se gandesc, ba mai mult recicleaza si folosesc mucurile de tigara de dragul artei. Este vorba despre un designer chilian care face rochii din mucuri de tigara.
Potrivit GreenUpgrader, tanarul designer Geurrero Mantis a adunat mucurile din baruri, restaurante si de pe strazi, pentru acest proiect.

Mucurile de tigara prezinta o amenintare pentru mediul inconjurator. Filtrele de tigara au fost gasite in stomacul pestilor, pasarilor, balenelor or altor creaturi marine care le-au confundat cu hrana lor. Compuse din acetat de celuloza, acestea persista in mediu pe o durata la fel de lunga de timp ca si alte plastice.

Mucurile de tigara nu ne invadeaza doar spatiul public, ci in mod inevitabil ne polueaza si apele, deoarece sunt spalate de catre sursele de apa locale si devarsate mai departe. Proiectul lui Mantis se bazeaza pe colectarea acestor deseuri, curatarea filtrelor, apoi combinarea lor cu lana, rezultand produsul finit: palarii, manusi, jachete, rochite foarte sic si originale. Mai mult de 10% din componenta articolelor designerului chilian consta in filtre, iar restul de 90% din fibre naturale.

Mucurile de tigara sunt deseurile cele mai numeroase din lume, iar aproximativ un trilion de mucuri sunt aruncate pe jos in toata lumea anual, potrivit Cigarette Litter. Asta inseamna ca in fiecare zi milioane de tigari ne polueaza plajele, parcurile, apele, aleile si aproape toate locurile publice. Multi oameni cred ca acele micute filtre ale tigarilor sunt facute din bumbac, insa este eronat! Este vorba despre celuloza, material care nu este prea prietenos cu mediul si care nu se degradeaza prea usor. Si sa nu mai vorbim doar despre aspectul estetic. Stim ca nimanui nu-i place sa vada mucuri de tigara pe jos, dar in plus acestea contin foarte multe substante reziduale toxice, care dauneaza mediului. In plus, stiti cate incendii sunt provocate anual din cauza mucurilor de tigara aruncate neglijent pe jos?

Momentan in Romania exista o lege prin care persoanele care arunca mucuri de tigara pe jos primesc o amenda care variaza intre 190 si 370 de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.