Persoanele in varsta, in special barbatii, se simt in general mai tinere, in medie cu 13 ani, potrivit unui studiu sociologic publicat in Journals of Gerontology, relateaza AFP.
Acest studiu efectuat de Max Planck Institute for Human Development din Berlin si al carui autor principal, Jacqui Smith, este profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, a chestionat 516 barbati si femei de 70 de ani si mai mult, timp de sase ani.

"In general oamenii se simt mai tineri decat varsta lor. Poate ca sentimentul ca esti cu 13 ani mai tanar este iluzia optima a batranetii", a spus Smith.

"Femeile se vad mai in varsta cu patru ani decat barbatii. Unul dintre motive este ca femeile sunt in general mai constiente de modul in care arata, mai ales cu toate stereotipurile negative despre batranete"
, a adaugat ea. Barbatii pareau la inceputul studiului mai multumiti cu varsta lor decat femeile, dar, pe durat acestuia, dupa sase ani, multumirea lor scazuse mai rapid decat cea a femeilor.

Intr-o completare a studiului, inca nepublicata, autorii au descoperit ca persoanele care se simt mai tinere se confrunta cu riscuri mai mici de deces decat cele care se simt batrane.

"A ramane pozitiv cu privire la imbatranire ar putea fi foarte bine asociat cu faptul ca a ramane activ mentine sanatatea cand esti in varsta", a explicat Smith.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.