Romania va avea o crestere economica intre 0,5% si 2% in 2010, cu un PIB potential de 3-4%, insa motoarele cresterii economiei se vor schimba, in conditiile unui acces mai scazut la resurse externe, a declarat marti economistul-sef al Bancii Mondiale in Romania, Catalin Pauna.

"Motoarele cresterii economice se vor schimba, dupa ce resursele externe nu vor mai fi acolo si vor trebui mobilizate sursele interne. Pe termen scurt, cred ca PIB-ul potential este de 3-4 procente", a spus Pauna, citat de NewsIn.

In opinia sa, Romania ar putea inregistra anul viitor o crestere economica cuprinsa in intervalul 0,5%-2%. "Anul viitor va fi un efect de baza cu rol important. Ma astept ca primul trimestru de crestere economica la nivel anualizat sa fie trimestrul II", a mai spus Pauna.

De asemenea, economistul-sef al reprezentantei Bancii Mondiale in Romania sustine ca exista o lipsa de corelare a resurselor indreptate catre anumite sectoare si evolutia acestora. "In educatie, resursele au crescut foarte mult, dar este chestionabil daca acest sector este performant sau nu. Conform unor teste, performanta a scazut", a mai comentat Pauna, adaugand ca Romania are nevoie in continuare de reforme "serioase". "Vis-a-vis de contractia economica, sectorul bancar a evoluat bine, este robust", a mai spus Pauna.

In privinta politicii fiscale si salariale, el a mentionat ca Romania trebuie sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare, in principal cele cu personalul, si nu crede ca o ajustare bugetara trebuie realizata pe baza cresterii taxelor. "Mi-e greu sa cred ca o crestere a taxelor ar putea sa compenseze deficitul bugetar. Ar trebui sa fie cresteri foarte mari", a afirmat Pauna. De asemenea, Romania are nevoie de un sistem mai performant de colectare a taxelor, a mai spus reprezentantul Bancii Mondiale.

O delegatie a Bancii Mondiale va veni la Bucuresti

Banca Mondiala va trimite o delegatie de la Washington marti sau miercuri pentru a evalua stadiul implementarii masurilor agreate cu autoritatile romane si pentru a se intalni cu delegatiile FMI si CE prezenti deja in Romania. "Vor veni cativa reprezentanti de la Washington ca sa evalueze stadiul implementarii masurilor. Avem o serie de programe stabilite cu autoritatile romane si, in functie de evolutia acestora, board-ul Bancii Mondiale decide eliberarea transelor", a explicat Pauna.

Luni a sosit la Bucuresti o echipa mai mica a FMI ca sa participe la discutii cu Finantele pe tema bugetului de stat pe 2010 si sa pregateasca o noua misiune completa de evaluare a Fondului, ce ar putea sosi la Bucuresti in ianuarie, dupa formarea guvernului si elaborarea programului de guvernare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.