Romania va indeplini conditiile acordului convenit cu Fondul Monetar International (FMI) si ar putea primi a treia transa de la FMI in luna ianuarie, a declarat luni ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, dupa o prima intalnire a expertilor misiunii Fondului cu autoritatile de la Bucuresti.

Intrebat daca Romania ar putea primi urmatoarea transa in luna ianuarie, el a raspuns "Da". [Doua luni de criza politica. FMI vine astazi la Bucuresti]

"Nu ma indoiesc ca vom indeplini aceste conditionalitati. In primul rand discutam cu expertii tehnici ai FMI si cei ai Comisiei Europene, avem consultari pe marginea bugetului pe anul 2010. Speram sa cadem de comun acord asupra unor cifre mari, respectiv asupra proiectiei veniturilor si cheltuielilor in vederea indeplinirii angajamentelor pe care le avem", a afirmat Pogea, citat de NewsIn.

Ministrul interimar al Finantelor a precizat ca finantarea cheltuielilor statului este asigurata pentru acest an si ca a avut discutii luni dimineata cu secretarul de stat Bogdan Dragoi pentru a stabili "strategia pe trimestrul I, respectiv pentru asigurarea nevoilor de finantare".

O echipa mai mica a FMI a ajuns luni in Romania ca sa participe la discutii cu Finantele pe tema bugetului de stat pe 2010 si sa pregateasca o noua misiune completa de evaluare a Fondului, ce ar putea sosi la Bucuresti in ianuarie, dupa formarea guvernului, a anuntat FMI, intr-un comunicat de presa.

Ultima misiune a FMI in Romania, de la inceputul lunii noiembrie, a plecat fara o decizie clara, in conditiile instabilitatii politice, institutia asteptand formarea unui nou guvern la Bucuresti pentru a trimite o noua misiune, in urma careia sa poata decide acordarea celei de-a treia transe, in valoare de 1,5 miliarde euro.

Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria declara pe 19 noiembrie ca, "in cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie", este posibil ca transele a III-a si a IV-a sa fie livrate impreuna in luna martie.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern. Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.