In urma cu doua luni Guvernul era dat jos de o motiune de cenzura. Pentru sfera economica lucrurile au inceput sa devina si mai tulburi: moneda nationala a fost supusa unor presiuni mai puternice, anulate de interventiile bancii centrale, nesiguranta a acoperit Bursa, iar bugetul pe 2010 a devenit problematic.

Expertii FMI vor ajunge astazi la Bucuresti pentru a lucra la finalizarea proiectului de buget pe 2010, alaturi de cei ai CE, au declarat reprezentanti din MFP, si nu este exclus ca Romania sa ceara unele amanari de termene in "functie de noile date", relateaza Wall-Street, citand NewsIn.

"Va fi o misiune foarte scurta de 1,2 sau 3 zile pentru finalizarea bugetului pe 2010. Exista o mica diferenta intre noi (FMI), Comisie si autoritati... Trebuie incheiat momentul To, astfel incat indiferent de cine vine sa tina cont de anumite politici publice. Exista o diferenta foarte mica legata de expunerea de venituri si urmeaza sa se lucreze impreuna pe ultimii indicatori", a spus reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu.

Acesta a precizat ca "este posibil sa se ceara anumite derogari functie de noile date", privitor la intrebarea daca Romania ar putea cere anumite amanari, in conditiile in care arieratele au depasit nivelul convenit cu FMI, atat in trimestrul II, cat si in trimestrul III, iar Legea unitara a pensiilor trebuie adoptata pana la 31 decembrie.

In ciuda faptului ca Executivul condus de premierul Emil Boc a primit unda verde pentru a putea trimite proiectul de buget pe 2010 in Parlament, economistii sustin ca sansele ca bugetul sa fie aprobat pana la finalul acestei luni sunt reduse, tara noastra fiind intr-o situatie "nefericita".

Tanasescu a mai spus ca nu exista riscuri legate de insuficienta fondurilor statului roman in conditiile neacordarii celei de-a treia transe de la FMI in acest an, sustinand ca "probabil Ministerul Finantelor a atras exact sumele de care avea nevoie".

Mai multe despre misiunea expertilor FMI care vor sosi luni in Romania cititi pe Wall-Street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.