Moneda euro s-a depreciat joi in raport cu dolarul american si alte valute de referinta, iar actiunile europene urca si se apropie de maximul ultimelor cinci saptamani, in asteptarea deciziei de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.

Pietele se asteapta la o noua majorare a dobanzii de politica monetara din partea BCE, insa atentia investitorilor continua sa se concentreze in jurul crizei datoriilor de stat din zona euro.

BCE va majora probabil dobanda pentru cea de-a doua oara in acest an dupa reuniunea de joi a Consiliului Guvernator. Totodata, BCE ar trebui sa reitereze ca Grecia nu trebuie sa intre in default (incapacitate de plata), semnaland ca nu va da inapoi pe aceasta chestiune, scrie MEDIAFAX.

Un alt eveniment important este licitatia de obligatiuni de stat a Spaniei, care vrea sa plaseze titluri de 3 miliarde euro, testand apetitul investitorilor la o zi dupa ce Moody's a retrogradat ratingul Portugaliei in categoria "junk". Decizia a determinat cresterea dobanzilor pentru statele de la periferia zonei euro.

  • Un leu mai puternic. Vezi aici cotatiile

Euro s-a depreciat cu 0,1% fata de dolar, la 1,4296 dolari pe euro, in timp ce bursele europene sunt in crestere cu 0,25%.

Indicele bursier global MSCI stagneaza, iar actiunile chineze s-au depreciat cu 0,6% dupa ce Beijingul a ridicat dobanda de politica monetara pentru a treia oara de la inceputul anului, pentru a combate inflatia cu pretul incetinirii cresterii economice. Bursele emergente sunt in crestere cu 0,2%.

Pretul petrolului pentru piata americana a crescut cu 0,6%, la 97,25 dolari pe baril, dupa publicarea datelor oficiale care au aratat ca stocurile de titei din SUA au scazut peste asteptari saptamana trecuta. Intre timp, moneda americana evolueaza stabil in raport cu un cos de valute de referinta.

Cursul de schimb a scazut cu 0,6 - 0,65 bani in prima ora a sedintei interbancare de joi, la 4,2040 - 4,2060 lei/euro, leul urmand linia monedelor statelor din regiune, insa aprecierea a venit intr-o piata cu volume reduse de valuta tranzactionata.


Totusi aversiunea la risc a jucatorilor s-a mai diminuat, ulterior, astfel ca la deschiderea sedintei de joi, leul a inceput sa se aprecieze in raport cu euro, primele operatiuni fiind realizate la 4,2070 - 4,2100 lei/euro. Paritatea este usor sub ultimele cotatii de miercuri, de 4,2105 - 4,2120 lei/euro, scrie Wall-Street.ro.
Citeste si:
Portugalia a declarat stare de alertă din cauza incendiilor de...
Portugalia a declarat stare...

Ulterior, unele ordine de vanzare de euro au dus cursul pana la un minim de 4,2000 - 4,2030 lei/euro, insa ulterior rata de schimb a revenit usor. Astfel, la putin timp dupa ora 10:00, bancile comerciale cotau euro la 4,2040 - 4,2060 lei.

El a mentionat ca dupa prima ora a sedintei de la Bucuresti, forintul se aprecia cu 0,2% in raport cu euro, iar zlotul se intarea cu 0,1%.

  • Cursul de referinta publicat miercuri de Banca Nationala a Romaniei, de 4,2022 lei/euro, a fost cu 2,05 bani peste paritatea de marti, de 4,1817 lei/euro. Marti, rata de schimb a atins cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani, evolutia leului fiind determinata de anuntul privind imbunatatirea ratingului Romaniei. [Cel mai asteptat moment din ultimii ani: Romania scapa de eticheta "junk"]

Dobanzile afisate joi dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi, de 3% - 3,5%, au fost foarte apropiate de randamentele practicate miercuri, cand au variat intre 2,97 - 3,47%.
Citeste si:
8 motive pentru care pretul petrolului ar putea exploda in 2019
8 motive pentru care pretul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.