Economia Romaniei nu se va intoarce in recesiune, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia, iar bancile elene vor continua sa sprijine subsidiarele, afirma Peter Sanfey, lead economist la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Intrarea in incapacitate de plata a Greciei este o posibilitate din ce in ce mai vehiculata pe pietele internationale in ultima perioada, in conditiile in care statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) si are probleme in indeplinirea obiectivelor din acordul cu UE si FMI de a reduce deficitul bugetar. Un eventual default al Greciei (intrare in incapacitate de plata) ar propaga intr-o prima faza efecte negative pe canalul financiar pentru tarile care au expunere pe datoria statului elen.

"Nu vedem probabila o intoarcere in teritoriu negativ a economiei Romaniei, indiferent de cum va evolua situatia din Grecia. Ne asteptam, in schimb, la o crestere modesta a PIB in 2011, urmata de un avans mai robust in anii care urmeaza", a declarat Sanfey, conform wall-street.ro.

BERD estimeaza pentru acest an o crestere a economiei Romaniei de 1,8%, scenariul fiind usor mai optimist fata de proiectia autoritatilor romane si a FMI, care anticipeaza un avans de 1,5%. Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, cand economia a crescut cu 0,6%.

Potrivit economistului BERD, agravarea situatiei economice in Grecia ar avea consecinte asupra tuturor statelor europene, insa economia Romaniei beneficiaza de avantajul ca este destul de diversificata atat in structura, cat si in ceea ce priveste relatiile sale comerciale.

"Cu toate ca exista o anumita expunere directa fata de Grecia, orice efect advers se va simti indirect, prin impactul pe care il va avea asupra economiilor mari din Europa. Nu vrem sa speculam asupra posibilitatii ca Grecia sa intre in incapacitate de plata", a adaugat Sanfey, potrivit mediafax.

Pe canalul financiar, oficialul BERD a aratat ca pana in prezent bancile grecesti si-au aratat intreg sprijinul pentru subsidiarele din Romania si din regiune, si crede ca aceasta situatie va continua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.