Fitch, binecunoscuta agentie de evaluare financiara, a urcat cu o treapta ratingul de tara acordat Romaniei, la BBB- (investment grade) de la nivelul precedent de BB- (non-investment grade sau junk). Bancherii, economistii si toti actorii din economie asteptau cu nerabdare aceasta veste, sperand sa vada cat mai repede noi investitori straini pe plan local.

Romania a fost tinuta in categoria tarilor „junk” timp de aproape trei ani, timp in care autoritatile au trebuit sa se imprumute de la FM si de pe pietele externe, sa reduca salariile bugetarilor si sa majoreze cota TVA pentru a putea reintra in „gratiile” investitorilor straini. Astazi, Fitch anunta ca perspectiva economica a Romaniei este stabila, desi in urma cu mai bine de doi ani se zvonea ca vom intra in incapacitate de plata.

„Aceasta revizuire reflecta progresul Romaniei in procesul de redresare dupa efectele crizei financiare, progres evidentiat de revenirea cresterii economice, a performantei puternice a exporturilor si a reducerii semnificative a deficitului de cont curent si a diminuarii deficitului bugetar”, explica oficialii Fitch, citati de Wall-Street.ro.

Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2011 cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, avans sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor. Inceputul lui 2011 a adus pentru economie iesirea tehnica din recesiune, dar criza din economia reala inca nu si-a atins finalul. [Economist BERD: Romania nu se va intoarce in recesiune]

  • Ce asteptari au bancherii?

Bancherii, unii dintre cei mai influenti actori din economie, vad anuntul Fitch ca fiind o veste foarte buna si spera sa vada cat de curand reluarea cererii pentru credite din partea companiilor, dar si a populatiei.

„Este o veste buna si ajuta Romania in termeni de reputatie. In timp ce alta tari sunt retrogradate, noi ne imbunatatim perspectiva in fata investitorilor straini. Fiecare stire buna din mediul economic ajuta la restabilirea increderii fata de evolutia viitoare a Romaniei”, sustine Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Romania isi recastiga imaginea in fata agentiilor de rating, in timp ce Grecia, o tara din zona euro, are cel mai slab rating de tara din lume. [Grecia scapa de faliment]

Citeste pe Wall-Street.ro mai multe detalii despre ce inseamna pentru Romania faptul ca scapa de eticheta "junk".

Citeste si:
Cîțu: Piaţa de capital din România este la un click distanţă de...
Cîțu: „Piaţa de capital din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.