Imbunatateste vederea
1/8
O ceasca cu dovleac gatit asigura mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina A. Aceasta ajuta vederea, in special in lumina slaba, protejand corneea. Vitamina A este necesara pentru mentinerea sanatatii pielii si a tesuturilor. In plus, dovleacul este bogat in carotenoizi, precum beta-caroten si alfa-caroten care reduc riscul de progresie a degenerarii maculare si previn cataracta.
Dovleacul este bogat in nutrienti, precum carotenoizi, fier, magneziu si vitaminele A, C si E. Vitamina A ajuta comunicarea celulara, ce este esentiala pentru tesuturile care protejeaza impotriva agentilor patogeni. Printre beneficiile beta-carotenului se numara si stimularea sistemului imunitar.
Imbunatateste digestia
3/8
Fiind bogat in fibre, dovleacul este bun pentru digestie. Fibrele iti ajuta organismul sa digere mancarea eficient si sa absoarba nutrientii. Ajuta mancarea sa inainteze prin tractul digestiv, prevenind constipatia. Nu este recomandat sa mananci dovleci necopti sau mult prea copti. In plus, sucul de dovleac controleaza aciditatea stomacului, confrom
top10homeremedies.com.
Ajuta la pierderea in greutate
4/8
Dovleacul este sarac in calorii si bogat in fibre. Se stie ca fibrele te ajuta sa simti acea senzatie de satietate pentru mai mult timp, controland in acelasi timp si apetitul. Este, de asemenea, bogat in potasiu, care ajuta la eliminarea excesului de sare si apa.
Pastreaza aspectul tanar al pielii
5/8
Continutul bogat in vitamina A al dovleacului ofera beneficii anti-imbatranire si pastreaza aspectul tanar al pielii. In plus, beta-carotenul prezent in dovleac poate ajuta la reducerea arsurilor solare. Vitamina C si E, prezente in dovleac, de asemenea, imbunatatesc sanatatea pielii.
sursa foto: www.medsacademy.com
Carotenoizii, care ii dau culoarea portocalie dovleacului, au si proprietati antiinflamatorii. Ei ajuta la reducerea inflamatiei care poate duce la nenumarate boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inima, diabetul de tip 2 si artrita. Beta-carotenul ajuta si la prevenirea depunerii colesterolului pe peretii arterelor.
Bun in perioada prenatala
7/8
Dovleacul si semintele lui sunt bune pentru femeile insarcinate, deoarece sunt bogate in nutrienti a caror valoare poate scadea in timpul sarcinii. Dovleacul este bogat in fier, care previne anemia, transporta oxigenul care fat si scade sansele de nastere prematura.
Regleaza tensiunea arteriala
8/8
Datorita continutul ridicat in potasiu, dovleacul ajuta la reglarea tensiunii arteriale. O ceasca cu dovleac gatit asigura aproximativ 20% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C. In plus, continutul bogat in vitamina A asigura o functionare buna a inimii, rinichilor si a plamanilor.
Dovleacul este originar din America de Sud, fiind introdus in Europa la sfarsitul secolului XVI. Acesta abunda in nutrienti, precum acid folic, calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan, fibre si vitaminele A, B1, B3, B6, C si E. 9AM.ro iti prezinta cateva dintre beneficiile acestuia.