Are proprietati antibacteriene
10/10
Patrunjelul contine clorofila, iar acest lucru poate ajuta, datorita proprietatilor anti-bacteriene. Pe langa faptul ca se reduce dezvoltarea bacteriilor, clorofila regasita in patrunjel este un remediu minunat pentru a preveni respiratia urat mirositoare (halena) pentru toate varstele.
Valoare nutritionala
1/10
Zece fire de patrunjel contin 4 calorii, 0,3 grame de proteine, 0,1 grame de grasimi, 0,6 grame de carbohidrati, 0,3 grame de fibre si 0,1 grame de zahar. Doar 10 fire furnizeaza 22% din vitamina C si 17% din vitamina A din doza zilnica recomandata. De asemenea, este si o sursa importanta de vitamina K si acid folic.
- Patrunjelul contine Myricetina, un flavonoid, cunoscut ca avand efecte chimiopreventive asupra cancerului de piele. Printre alte alimente care contin acest flavonoid se numara cartofii dulci, coacazele si afinele.
- Un produs chimic natural gasit in patrunjel este apigenina, care reduce dimensiunea tumorii intr-o forma agresiva de cancer de san potrivit unui studiu recent efectuat la Universitatea din Missouri. Cercetatorii spun ca apigenina ar putea fi un tratament non-toxic promitator pentru cancer in viitor.
- Patrunjelul reduce si riscul aparitiei cancerului la prostata.
Homocisteina, in cantitati prea mari, ameninta vasele sanguine ale organismului. Din fericire, acidul folic prezent in patrunjel ajuta convertirea homocisteinei in molecule inofensive. Cateva fire de patrunjel adaugate garniturii, nu numai ca vor conferi culoare, ci va ajuta impotriva aparitiei problemelor cardiovasculare, cum ar fi accident vascular cerebral, atac coronarian, si ateroscleroza.
Combate aparitia diabetului
4/10
Myricetina, anterior mentionata, a fost evaluata si pentru eficacitatea sa in tratarea si prevenirea diabetului. Studiile in vitro si pe animale au aratat ca aceasta poate scadea glicemia precum si scaderea rezistentei la insulina, avand efecte anti-inflamatorii si anti-hiperlipidemie.
Intareste sistemul imunitar
5/10
Patrunjelul ar putea ajuta la stimularea sistemului imunitar. Uleiul esential de patrunjel s-a dovedit a suprima un raspuns imun stimulat, care il transforma intr-un important jucator in lupta impotriva alergiilor, bolilor inflamatorii autoimune si persistente.
Asigura sanatatea oaselor
6/10
Aportul scazut de vitamina K au fost asociat cu un risc crescut de fracturi osoase. Consumul adecvat al acestei vitamine (aproximativ zece fire de patrunjel) imbunatateste sanatatea oaselor actionand ca un modificator de proteine al matricei osoase. Patrunjelul ajuta la imbunatatirea absorbtiei calciului si la reducerea excretiei urinare de calciu.
Sustine procesul de detoxifiere
7/10
Apigenina si myristicina, regasite in patrunjel sporesc productivitatea enzimelor hepatice, care ajuta in procesul de detoxifiere al organismului. Un raport privind apigenina, in special, a constatat ca acest flavonoid imbunatateste, de asemenea, efectele unor medicamente utilizate pentru a trata cancerul de colon.
Patrunjelul ajuta la reducerea umflaturilor si durerilor legate de artrita. Contine un ulei volatil numit eugenol, despre care studiile au dovedit ca are proprietati antiartritice si beneficii antiinflamatorii puternice, putand sa reduca in mod semnificativ umflarea articulatiilor.
Trateaza infectiile tractului urinar
9/10
Una din plantele recomandate pentru remedierea infectiilor tractului urinar, ca alternativa la antibiotice, este patrunjelul. Asadar, atunci cand aveti o infectie urinara nu ignorati consumul de patrunjel!
Patrunjelul este o planta mediteraneeana, care, pe langa gustul vibrant si delicios, are multiple beneficii pentru sanatate, ce nu ar trebui ignorate. Este folosit de mai mult de 2.000 de ani, fiind una din cele mai populare plante din lume. Cel mai frecvent, este utilizat pentru a conferi savoare sau pentru a imbunatati prezentarea anumitor feluri de mancare. Folosind ierburi si condimente ca patrunjelul in bucatarie este o modalitate foarte buna de a stimula gustul si aspectul unui fel de mancare fara a adauga sodiu, dar si o modalitate de a furniza substante nutritive suplimentare. Medicalnewstoday.com si naturalalternativeremedy.com demonstreaza beneficiile pe care patrunjelul le are asupra sanatatii.