sursa foto: www.freeimages.com
Fulgii de ovaz reprezinta o sursa importanta de vitamina B, E, fier, zinc, magneziu, seleniu, fibre - atat solubile cat si insolubile, proteine si fitochimicale, cu puternice proprietati anticancerigene si energizante. Beneficiile ovazului: reduce nivelul de colesterol, intareste sistemul imunitar, protejeaza inima, regleaza nivelul de zahar din sange, reduce riscul de diabet de tip 2, reduce apetitul, regleaza nivelul tensiunii arteriale, etc.
sursa foto: www.freeimages.com
Anginarea este o sursa importanta de vitamina C, acid folic, fibre, magneziu si potasiu. Frunzele ei sunt bogate in acizi organici, fenolici, flavonoide, provitamina A si numeroase enzime. Beneficiile consumului de anghinare: reduce nivelul de colesterol rau, imbunatateste circulatia sangelui, trateaza afectiunile digestive, stimuleaza fluxul biliar, ajuta la regenerarea celulelor hepatice, etc.
sursa foto: www.freeimages.com
Marul este o sursa importanta de fibre, ce reprezinta 12% din necesarul zilnic, continand atat fibre solubile cat si insolubile. Beneficiile merelor: previne cancerul, anemia, controleaza glicemia, previne bolile Alzheimer si Parkinson.
sursa foto: www.freeimages.com
Zmeura este o sursa importanta de mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, vitamine (A, B1, B2, D, P si C) si fibre, avand proprietati antimicrobiene si anticancerigene. Beneficiile consumului de zmeura: previne hipertensiunea arteriala, scade febra, imbunatateste digestia, incetineste evolutia celulelor canceroase, trateaza afectiuni genitale feminine, are proprietati expectorante, reduce considerabil foamea fiind folosita in tratarea obezitatii, amelioreaza diferite afectiuni oculare, trateaza cistita, are un rol important in tratarea diabetului.
sursa foto: www.freeimages.com
Avocado este una dintre cele mai bune surse de vitamina K, vitamina B6, vitamina C, acid folic si cupru si fibre - oferand 18% din necesarul zilnic. Acest continut bogat de fibre inlesneste digestia si ajuta organismul sa absoarba in totalitate nutrientii din alimente.
sursa foto: www.freeimages.com
Mazarea este o sursa bogata de fibre vegetale, vitamina A, vitamina C , vitamina B9, carbohidrati, calciu, fier, fosfor, potasiu si alte minerale. Beneficiile acesteia asupra organismului: actiune antianemica, contribuie la scaderea nivelului de colesterol, contine luteina - un fitonutrient care scade riscul de orbire la varstici, este bogata in proteine, etc.
sursa foto: www.freeimages.com
Nucul este intalnit in special in tari ca Statele Unite, Romania, Franta, Turcia sau China. Dupa plantare, copacul are nevoie de aproximativ patru ani pana la primele roade. Nucile sunt bogate in fibre si vitamine, precum: A, complexul B (B2, B6, B12), E; D vegetala, magneziu si acid folic.
sursa foto: www.freeimages.com
Lintea este catalogata ca aliment de grad nutritional A datorita continutului ridicat de fibre - atat in fibre solubile, cat mai ales in fibre insolubile, fier, magneziu, fosfor si proteina, si continutului extrem de scazut de grasimi. Se mai remarca si prin continutul important de vitamine, in special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Cu un gust fin, asemanator celui de nuca, lintea verde este cea mai raspandita varietate de linte.
sursa foto: www.freeimages.com
Broccoli are un continut bogat in vitaminele B (in special B3 si B5), A, C, acid folic, calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor si fibre. Datorita continutului mare de glucoza, broccoli intervine in combaterea cancerului pulmonar, de prostata si vezica urinara, conform
greatist.com.
sursa foto: www.freeimages.com
Murele contin tanin, acizi organici, vitamina C, flavonoide, pectina si alte fibre cunoscute pentru rolul lor protector asupra sanatatii sistemului digestiv. Murele sunt remineralizante si astringente, antireumatice si hipotensive, si pot sa amelioreze simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin.
Fibrele pot fi solubile si insolubile. Cele solubile ajuta la scaderea "colesterolului rau", prin interferarea cu modul in care organismul absoarbe colesterolul din alimente. Fibrele insolubile sunt laxative si ajuta la eliminarea toxinelor din corp si a substantelor cancerigene.