Desi este de preferat untului, uleiul este un aliment gras si plin de calorii, asa ca nu este indicat sa faceti abuz. Pentru gatit folositi uleiurile de origine vegetala, de preferat cele de masline, soia, floarea soarelui, rapita. Evitati uleiul de palmier, care, desi este de origine vegetala, contine acizi grasi saturati (grasimi rele) in proportie de 50%, spre deosebire de celelalte uleiuri (5% - 15%).
Ar trebui sa aveti mereu in camara cateva conserve cu ton, macrou, ansoa, sardine - acesti pesti contin grasimi bune, mai ales Omega 3, benefic pentru aparatul cardiovascular. Sunt practice pentru persoanele care nu au timp sa gateasca, dar si economice si delicioase alaturi de o salata.
Produsele lactate sunt foarte bogate in grasimi rele. Laptele si produsele lactate degresate si semidegresate sunt recomandate pentru un aport regulat de calciu. In ceea ce priveste iaurturile, cele grecesti sunt foarte grase, fiind recomandate iaurturile cu 0% grasimi. Ideal ar fi ca grasimile saturate sa nu depaseasca 2%.
Daca mancati frecvent la restaurant sau la cantina, faceti-va un obicei din a comanda peste - ideal, de doua trei ori pe saptamana. Contine grasimi bune, spre deosebire de carnea rosie, si cel mai adesea este acompaniat de legume sau orez, deci nu are multe calorii. Faceti modificari ale platourilor in functie de nevoile dumneavoastra. Desi poate fi tentant, ieftin si servit repede, felul zilei ar putea sa nu fie o buna optiune. Evitati sa comandati cartofi prajiti - pot fi inlocuiti, de exemplu, cu fasole verde sau cu o salata verde - si carne rosie.
Gatiti fara grasimi. Desi legumele sau carnea sunt delicioase preparate cu unt sau smantana, exista numeroase moduri de a prepara bucatele astfel incat sa fie usoare si gustoase ina celasi timp. Legumele se pot gati pe baie de aburi, innabusit, la cuptor, fara grasimi. Acestea se pot carameliza ulterior intr-o tigaie antiaderenta si orna cu felii de lamaie, piper, usturoi, ierburi fine, condimente, scrie
mediafax.
Evitati raionul cu dulciuri din magaizne - pain au chocolat, prajituri, ciocolate, creme tartinabile, biscuiti etc., in general sunt pline de grasimi, mai ales de grasimi ascunse. Cele mai nocive sunt grasimile hidrogenate (de ex., ulei de palmier hidrogenat). Hidrogenarea este un procedeu industrial care are ca scop cresterea consistentei uleiurilor si a termenului de valabilitate. Compozitia grasimilor dintr-un ulei partial hidrogenat nu este aceeasi cu cea a unui ulei presat la rece.
Folositi mai degraba o margarina de buna calitate in locul untului. Persoanele care sufera din cauza unui nivel ridicat al colesterolului rau (lipoproteine cu densitate mica/ LDL) trebuie sa evite grasimile saturate de origine animala - branzeturi, mezeluri, smantana, unt. Diminuarea consumului acestora duce la scaderea nivelului de colesterol rau. Atentie, insa: nu toate margarinele sunt de calitate, ele trebuie sa contina grasimi saturate in proportie de maximum 17%.
Etichetele produselor
8/9
Trebuie sa invatati sa cititi etichetele, la inceput va fi destul de dificil, dar cu timpul poate deveni o buna practica. La ce trebuie sa fiti atenti: procentul total de grasimi - maximum 2% materii grase; produsul nu trebuie sa contina ulei de palmier sau grasimi hidrogenate. De asemenea, evitati sa cumparati mancare gatita, de obicei contine multe grasimi si sare in exces.
Plimbarile sau exercitiile de rezistenta sunt la fel de importante ca regimul alimentar pentru scaderea nivelului de colesterol rau. In plus, miscarea este benefica pentru prevenirea cresterii in greutate, a diabetului, a maladiilor cardiovasculare etc. Este recomandata efectuarea unor exercitii fizice de intensitate moderata zilnic, timp de macar un sfert de ora.
9AM.ro va prezinta cateva sfaturi prin care puteti contribui la scaderea nivelului de colesterol din organism.