Tibetanii il venereaza pe Dalai Lama ca fiind incarnarea lui Buddha si, de la o varsta foarte frageda, i-au revenit responsabilitati imense.

Tibetanii il venereaza pe Dalai Lama si, de la o varsta foarte frageda, i-au revenit responsabilitati imense.

Actualul Dalai Lama s-a nascut pe 6 iulie 1935 intr-o familie de tarani tibetani, din satul Taktser, situat in nordul Tibetului. Liderul spiritual este cel de-al 14-lea Dalai Lama, Lhamo Dhondrub, pe numele sau real, recunoscut ca fiind reincarnarea celui de al 13-lea Dalai Lama (Thupten Gyatso, 1876-1933), precum si reincarnarea lui Avalokiteshvara, adica "Buddha al Compasiunii". Din anul 1959 actualul Dalai Lama traieste in exil.

Dalai Lama primeste numele de Tenzin Gyatso, iar pe 22 februarie 1940 este incoronat la Lhasa, capitala Tibetului. Un an mai tarziu acesta isi incepe studiile, disciplinele majore fiind logica, arta si cultura tibetana, sanscrita, medicina, filozofia budista, dar si poezia, muzica si teatrul, astrologia, urmand ca in 1959 sa-si ia doctoratul in filozofie budista.

In 1950 Dalai Lama e nevoit sa preia intreaga putere politica dupa invazia din Tibet, in 1949, a 80.000 de soldati chinezi. Pe 10 martie 1959, in Lhasa, are loc cea mai mare demonstratie de protest din istoria Tibetului. Dalai Lama fuge in India, unde primeste azil politic. Peste 80.000 de tibetani il urmeaza pe conducatorul lor, iar, in prezent, exilul tibetan numara peste 120.000 de membri.

Un an mai tarziu localitatea Dharamsala din India devine sediul lui Dalai Lama si al uvernului tibetan in exil, localitatea fiind denumita "Mica Lhasa". Odata cu stabilirea in India, Dalai Lama apeleaza la Organizatia Natiunilor Unite prentru rezolvarea crizei din Tibet, iar rezultatele incep sa apara atunci cand ONU cere Chinei sa respecte drepturile tibetanilor, precum si dreptul acestei regiuni la autodeterminare.

Dalai Lama si-a dedicat viata pastrarii culturii tibetane si salvarii refugiatilor din Tibet, sustinand deschiderea unor organizatii de arte. Studiile aprofundate l-au ajutat pe Dalai Lama sa aiba o cultura impresionanta. Doctor in litere la Benares Hindu University din India, dar si detinator al titlului "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Paris, il fac pe Dalai Lama un intelept foarte apreciat pretutindeni.

Citeste si:
Dalai Lama i-a transmis condoleanțe reginei Elisabeta a II-a
Dalai Lama i-a transmis...

Eforturile sale de a pastra pacea in lume, in special in Tibet, au fost recunoscute si apreciate pretutindeni. In 1960 i se acorda premiul Lincon, iar pe data de 16 iunie 1988 primeste premiul Leopold Lucas al Universitatii Tubingen din Germania.

In anii '80, imaginea sa in lume a devenit tot mai puternica, pe masura ce a inceput sa calatoreasca promovand cauza tibetana. In decembrie 1989 Dalai Lama a fost premiat cu Nobel pentru pace, ca urmare a eforturilor pe care le-a depus pentru eliberarea Tibetului.

Dalai Lama se considera un simplu calugar budist. In fiecare dimineata se trezeste la ora 04:00, pentru a medita, apoi urmeaza un program care include treburi administrative, audiente, invataturi religioase si ceremonii.

In urma cu trei ani, la aniversarea a 40 de ani de la plecarea sa din Tibet, Dalai Lama privea cu incredere spre viitor:

Citeste si:
28 de morți în Tibet, în urma unei avalanșe. Operațiunile de...
28 de morți în Tibet, în urma...

"Nu-mi doresc decat sa-mi petrec restul vietii intr-o zona izolata, ca un animal care vrea sa-si linga ranile, sa meditez si mai adanc si, din cand in cand sa zambesc prietenilor si sa ii salut. Asta imi aduce pace mintala si progres spiritual, fiind parte a pregatirii mele pentru cealalta viata."

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.