Lizzie Velasquez este o femeie care locuieste in Texas, Statele Unite. Boala cu care a fost diagnosticata nu poarta inca un nume deoarece medicii nu au mai intalnit decat 2 cazuri la nivel mondial

Sirenomalia
Acest caz medical ciudat a fost inregistrat in 2004 in Peru. Cine nu crede in sirene poate sa fie atent! Micuta Milagros Cerron s-a nascut cu o afectiune foarte rara care o face sa arate ca o sirena. Picioarele fetitei sunt lipite de la calcaie pana la pelvis.

Din cauza acestui defect, Milagros are un rinichi usor modificat, iar sistemul digestiv si urinar impart acelasi traseu. Sindromul sirenei este atat de ucigator incat 99% din cazurile inregistrate nu au reusit sa supravietuiasca mai mult de 2 zile de la nastere din cauza problemelor cauzate de modificarile organelor interne.

Cazul fetitei din Peru este intr-un final fericit. Milagros a fost supusa unei operatii de separare a picioarelor care a fost catalogata ca un real succes. Fetia a reusit sa faca primii pasi chiar la 2 saptamani de la interventia chirurgicala, iar medicii au reusit sa-i rezolve si toate celelate probleme legate de organele interne.

Curiozitate : In istoria medicinei, pe langa Milagros („miracol” in spaniola) a mai fost inregistrat doar un singur caz de supravietuire. In 1988 Tiffany Yorks din SUA a reusit sa supravietuiasca primelor zile de viata si a fost supusa unei operatii similiare.

Trimetilaminuria
Aceasta boala este o dereglare metabolica foarte rara care se manifesta prin eliberarea unei enzime (numita trimetilaminuria) ce se regaseste in proteinele care traiesc in stomacul nostru. Cei care sufera de aceasta boala incep sa elimine acest compus prin transpiratie, urina sau orice alte lichide care parasesc corpul. Rezultatul nu este deloc placut pentru ca mirosul pe care il emana persoana respectiva seamana foarte mult cu mirosul de peste putrezit.

Vestea buna este ca in afara de faptul ca mirosul persoanei in cauza este insuportabil, boala nu are nici un fel de alte manifestatii. Pur si simplu, doar mirosi urat. In schimb, vestea rea este ca boala este incurabila. Exista cateva metode prin care se pot „masca” cat-de-cat efectele trimetilaminuriei. Pacientii trebuie sa adopte un regim alimentar sarac in proteine.

Citeste si:
Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant
Anchetă la spitalul Fundeni...

Curiozitate : In piesa lui William Shakespeare, „Furtuna”(scrisa intre 1585 si 1614) , unul dintre personaje, Caliban ( un individ respins de societate) manifesta anumite forme ale acestui sindrom : „ Ce avem noi aici? Un om sau un peste? Mort sau Viu? Miroase a peste, a peste putrezit intr-adevar! „ – ceea ce dovedeste faptul ca acesta boala era cunoscuta inca din acele timpuri.

Primul caz inregistrat oficial in medicina s-a consemnat in anul 1970.

Un apetit de necontrolat
Lizzie Velasquez este o femeie care locuieste in Texas, Statele Unite. Boala cu care a fost diagnosticata nu poarta inca un nume deoarece medicii nu au mai intalnit decat 2 cazuri la nivel mondial. In continuare se fac cercetari ca sa se poate elucida misterul care sta in spatele bolii. Lizzie mananca ca un om obisnuit, in schimb corpul ei nu asimileaza mai nimic, din aceasta cauza asectul femeii este mai mult scheletic.

Citeste si:
Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare în...
Cabinetele de medicină de...

Trecand de aspectul fizic, femeia are un sistem imunitar aproape inexistent, vede doar cu un singur ochi si trebuie sa manance la fiecare 15 minute altfel risca sa moara.
Lizzie Velasquez nu s-a lasat doborata de aceasta boala, chiar daca viata ei este supusa celor mai grele incercari. De curand a publicat o carte autobiografica unde a descris foarte amanuntit prin ceea ce trece.Curios este faptul ca declara ca in cei 21 de ani a reusit sa obtina tot ce si-a dorit si este impacata cu modul in care s-a nascut.

Curiozitate : Intr-un efort disperat de a afla care este cauza bolii, Lizzie s-a alaturat unui studiu experimental condus de doctorul Abhimanyu Garg de la Universitatea din Texas. Garg banuieste ca femeia sufera de un sindrom de accelerare exagerata a imbatranirii ceea ce o face sa piarda din greutate atat de rapid.

Reatasarea capului
In anul 2002, tanarul Marcos Parra, in varsta de 18 ani, a suferit un accident auto care practic l-a decapitat. Potrivit definitiei din tratatele de medicina, decapitarea reprezinta separarea completa a craniului de coloana vertebrala.
Norocul tanarului a fost faptul ca arterele care pompau sangele spre creier nu au fost atinse, iar ligmentele prezente in zona respectiva au tinut craniul cat mai aproape de corp.

Citeste si:
De ce trebuie sa alegi dispozitive medicale potrivite nevoilor tale
De ce trebuie sa alegi...

Neurochirurgul Curtis Dickman a reusit sa-i reataseze capul tanarului printr-o operatie in premiera. Acesta a folosit mai multe suruburi pentru a fixa craniul decapitat de coloana vertebrala. In prezent Marcos Parra traieste si este perfect sanatos. El isi foloseste corpul ca orice om obisnuit, in schimb, experienta la care a fost supus o sa-l urmareasca toata viata.

Curiozitate : Un caz similar a fost inregistrat in 2004, atunci cand un alt tanar a fost decapitat. Acesta a parasit spitalul unde a fost operat dupa 2 saptamani de spitalizare cu mana in ghips si piciorul bandajat. In prezent si el duce o viata normala.

Phonagnosia
Phonagnosia este o tulburare foarte rara care se caracterizeaza prin incapacitatea de a recunoaste oamenii dupa voce. Persoanele care sufera de acesta tulburare pot sa faca fata unei conversatii fata in fata, dar intampina probleme atunci cand trebuie sa comunice cu alte persoane la telefon, pentru ca nu pot recunoaste cu cine stau de vorba. Aceasta boala este in general asociata cu leziunile pe creier, provocate fie din lovituri fie din atacuri cerebrale.

Citeste si:
20+ imagini haioase care demonstreaza ca porcii pot fi mai...
20+ imagini haioase care...

In 2009 a fost confirmat primul caz in care o persoana care sufera de aceasta tulburare s-a si nascut cu aceasta. Cunoscuta sub pseudonimul de „KH”, femeia in varsta de 60 de ani a declarat ca stie ca nu poate sa recunoasca vocile la telefon inca din copilarie. „KH” nu foloseste telefonul decat la anumite ore atunci cand isi noteaza cine o suna.

Omul cu aspect de arbore
Dede Koswara este un indonezian care se apropie de varsta de 40 de ani. El se bucura de o expunere foarte mare dupa ce a fost descoperit cu cativa ani in urma. Barbatul a devenit faimos datorita poreclei pe care a primit-o : Omul Copac!

Dede sufera de o boala foarte rara (sindromul Lewandowsky-Lutz) care se manifesta prin cresterea necontrolata a alunitelor de pe piele. Acestea se extind foarte mult si cresc exagerat incat pielea este acoperita aproximativ in totalitate.Pielea prinde un aspect de scoarta de copac, iar de aici si numele.

Din cauza bolii, indonezianul a fost nevoit sa-si paraseasca serviciul de tamplar, de asemenea si sotia acestuia l-a parasit.Ulterior, barbatul s-a alaturat unei trupe de circ, care il prezenta sub forma unui mutant. Dupa ce cazul lui a facut inconjurul lumii, Dede a fost sunat de mai multe oraganizatii care s-au oferit sa colecteze donatii in numele lui. Nici guvernul indonezian nu a ramas indiferent, iar dupa 20 de ani de suferinta barbatul a fost ajutat sa se opereze, viata lui revenind la normal.

Curiozitate : Aproximativ 8 kilograme de tesut i-au fost indepartate lui Dede Koswara prin operatie. Barbatul a reusit pentru prima (dupa mai bine de 20 de ani) sa-si vada culoarea pielii.

Transplantul de fata
In anul 2005, medicina inregistra unul dintre cele mai rasunatoare evenimente : primul transplant de fata. Dupa ce a fost desfigurata de catre cainele ei, Isabelle Dinoire, o frantuzoaica de 38 de ani, a apelat la o varianta foarte riscanta de a-si recladi viata.

Transplantul a implicat prelevarea partiala a fetei unei alte femei aflate in moarte cerebrala si implantarea tesutului pe craniul Isabellei. Intr-un final experimentul a dat roade, chiar daca pentru a accepta tesutul nou, corpul femeii a fost invadat si de celule prelevate din maduva spinarii persoanei aflate in moarte cerebrala.

Chiar daca si-a schimbat radical infatisarea, Isabelle Dinoire reuseste sa duca o viata normala. Muschii noi ai fetei au raspuns la stimului de abia dupa cativa ani de la interventia chirugicala.

Curiozitate : Potrivit familiei si raportului psihologilor, Isabella a fost mutilata de catre cainele ei, care a incercat sa o trezeasca lovind-o cu labutele dupa ce femeia a lesinat ca urmare a unei supradoze de somnifere. Drept rasplata pentru incercarea disperata a labradorului de a-si salva stapana (de a o mentine treaza) familia frantuzoaicei a hotarat ca animalul trebuie eutanasiat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.