Sexualitatea exista de la inceputul vietii pe pamant. Arta este prezenta tot cam de atunci. Desi au avut evolutii diferite, puncte comune au existat dintotdeauna.

Sexualitatea exista de la inceputul vietii pe pamant. Arta este prezenta tot cam de atunci. Desi au avut evolutii diferite, puncte comune au existat dintotdeauna. Sexul atrage, sexul vinde, sexul este prezent in orice forma de arta.

Istoria sexualitatii in arta

Cele mai vechi manifestari ale talentului uman in arta dateaza de acum mai bine de 40.000 de ani, din perioada paleoliticului. Oamenii acelor vremuri obisnuiau sa frece pietrele pentru a le ascuti, folosindu-le apoi pe post de pensule sau dalti cu care reprezentau scene din viata lor pe peretii grotelor in care locuiau. Acestea exemplificau in cea mai mare parte jocuri sau partide de vanatoare, insa au fost gasite si picturi rupestre in care erau reprezentate femei gravide. Pasiunea umana pentru sexualitate a fost evidenta din cele mai vechi timpuri.

Dar accentul pus pe sexualitate in arta a crescut in timp. Din ce in ce mai multe reprezentari care duceau cu gandul la sexualitate au aparut in prioade apropiate de zilele noastre. Insusi Picasso a afirmat ca “sexul si arta sunt unul si acelasi lucru”.

Despre arta si artisti

In urma unui studiu publicat in “Proceedings of the Royal Society” s-a demonstrat ca artistii traiesc vieti sexuale si sentimentale exotice si mai intense. Acestia fac sex mai des sau mai 'altfel' decat restul populatiei si sunt astfel inspirati sa gaseasca noi valori actului erotic, ridicandu-l la alt nivel. Se pare ca cea mai mare parte a artistilor actuali creeaza opere in care sexualitatea nu lipseste. De asemenea, autorii studiului au facut si o legatura intre sexualitatea artistica si schizofrenie. Acesta boala ar aparea cu precadere printre artisti, in special poeti. Astfel se explica si spiritul lor creator iesit din comun, pentru ca, printre altele, bolnavii de schizofrenie ajung sa isi creeze o lume proprie in care conceptele despre viata si implicit despre sexualitate devin individualizate si unice. In acest fel s-ar putea explica si chestiunea de atractie reciproca a artistilor.

Citeste si:
TOP 10: Tangouri din filme
TOP 10: Tangouri din filme

Artistii si sexualitatea sunt doua notiuni de obicei asociate, creativii fiind apreciati pentru ca dau frau liber tuturor trairilor si sentimentelor, situandu-le mereu deasupra ratiunii.

Un alt aspect interesant la artisti este ca, in general, mor mai repede decat restul populatiei, ramanand insa in atentia acesteia. Exista desigur si exceptii.

Tendinta exprimarii sexualitatii nu se manifesta numai in arta, ci si in 'dialogurile artistice', lipsa inhibitiilor in ceea ce priveste sexul fiindu-le de multe ori caracteristica.

Unul din pictorii in opera caruia sexualitatea a fost foarte exploatata este Picasso. Nu mai putin de 330 de lucrarile pe care le-a semnat, fie ele tablouri, desene, gravuri sau statui, sunt incarcate cu conotatii sexuale. Sexul, violenta si, in final, moartea au dominat arta sa matura.

Salvador Dali ar putea fi considerat cea mai cunoscuta imagine a geniului creator, obsedat si inconjurat de sexualitate. El ajunge sa traiasca si sa intre in declin din pricina excentricitatii sale iesite din comun la nivel sexual.

Citeste si:
Sexul, singurul trend peren!
Sexul, singurul trend peren!

Astazi, odata cu evoluatia artelor in noi forme, cum ar fi cea digitala, erotismul si sexualitatea sunt arhiprezente. Orice site dedicat fotografiei artistice va avea cu siguranta o sectiune in care sunt prezentate nuduri, corpul uman ramanand elementul primordial exploatat continuu in arta, din cele mai vechi timpuri.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Arta digitala: la granita dintre realitate si fictiune
2. Arta penetrarii
3. Arta japoneza a sexului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.