Ce este timpul? In prima instanta, definitia timpului pare destul de simpla: este o insumare de ore, minute si momente. La o analiza mai atenta, natura timpului este cu mult mai enigmatica decat ne putem imagina. Este timpul real sau este doar un construct social? Ce rol joaca asupra vietilor noastre si cum influenteaza perceptia timpului realitatea?

Inainte ca Albert Einstein sa schimbe radical modul in care ne raportam la timp, majoritatea fizicienilor considerau timpul o constanta universala care se manifesta la fel pentru toti, oriunde s-ar afla. Odata cu teoria lui Einstein, a aparut ideea ca timpul este subiectiv, ca fiecare om il percepe in functie de experientele personale, de viteza cu care calatoreste in spatiu si de distanta fata de un camp gravitational.

Motivele pentru care oamenii percep timpul diferit nu au fost inca elucidate in totalitate. Chiar daca astazi oamenii de stiinta si specialistii in neurostiinte inteleg mai bine timpul si modul in care acesta este perceput, misterele sunt departe de a fi rezolvate.

Dilatarea timpului

Foto: timp spatiu sursa Shutterstock.com

Pentru fizicieni, timpul este o dimensiune fundamentala a universului. Asa cum spuneam, ideea ca timpul este linear, a fost devansata de teoria relativitatii a lui Einstein care stipuleaza ca este influentat de viteza si gravitatie.

Retail jobs

V-ati intrebat vreodata cum de telefonul vostru stie ca ati ratat o iesire pe autostrada? GPS-ul cu care sunt dotate telefoanele noastre sunt conectate la o retea compusa din 24 de sateliti, fiecare dotat cu un ceas atomic. Spre deosebire de ceasurile de pe Pamant, acestea pierd in fiecare zi cam 7 microsecunde. Fara o compensare constanta, acest timp pierdut, chiar daca extrem de mic, ar conduce la erori grave, de aproximativ 10 kilometri.

Sistemele GPS fac ajustari constante pentru a compensa aceste diferente, accelerand procesul. Cu cat ceva se misca mai repede, cu atat timpul incetineste.Oamenii de stiinta numesc acest proces “dilatare temporala”. Astfel, daca un calator s-ar intoarce pe Pamant dupa 20 de ani petrecuti zburand prin spatiu, ar descoperi ca au trecut, de fapt, sute de ani de la plecarea sa.

Oamenii traiesc in trecut

Citeste si:
George Burcea, un nou atac la adresa Andreei Bălan. Actorul petrece...
George Burcea, un nou atac la...

Foto: ceas nisip sursa Shutterstock.com

William James observa in lucrarea sa “Principiile psihologiei” din 1890, ca este imposibil ca o persoana sa traiasca in totalitatea in prezent pentru ca un ecou al trecutului si o anticipare a viitorului persista alaturi de el clipa de clipa.

Un studiu realizat de Institutul Salk pentru Studii Biologice realizat in anul 2000 a demonstrat ca, intr-adevar, oamenii traiesc in trecut. Conform acestui studiu, oamenii traiesc cu cel putin 80 de milisecunde in trecut. Acest lucru este posibil deoarece creierul nostru percepe lucrurile cu un usor decalaj.

Decalajul se produce din cauza faptului ca senzorii prin care corpul uman interactioneaza cu lumea exterioara nu functioneaza cu aceeasi viteza. Acest fenoment a fost observat de inginerii de sunet care se ocupau de transmisiunea primelor emisiuni TV si care au observat ca nu este nevoie sa sincronizeze perfect sunetul cu imaginea. Atata timp cat intre imagine si sunet nu exista o diferenta mai mare de 80 de milisecunde, telespectatorii nu observa diferenta.

Citeste si:
Cele mai puțin cunoscute curiozități despre pinguini
Cele mai puțin cunoscute...

Anii bisecti

Foto: ceasuri sursa Shutterstock.com

Anii bisecti sunt anii in care luna februarie are 29 de zile in loc de 28. Odata la patru ani, ziua suplimentara este necesara pentru ca perioada de rotatie a Pamantului in jurul Soarelui nu are loc in 365 de zile, ci in 365,242 zile. Daca nu ar fi adaugat ziua, am pierde in jur de 6 ore in fiecare an, ceea ce ar da peste cap calendarele.

Problema este ca, cei care sunt nascuti in anii bisecti, sunt tratati de parca nu ar exista. Din cauza faptului ca 29 februarie nu este considerata o data legitima, data de nastere nu poate fi introdusa in calculatoare, de aici iscandu-se o serie de probleme.

Minutul newyorkez

Foto: new york sursa Shutterstock.com

Johnny Carson definea minutul newyorkez drept intervalul dintre momentul in care lumina semaforului se schimb in verde si timpul necesar tipului din spate sa te claxsoneze. Totul se intampla atat de repede in New York, incat si timpul pare sa sse miste cu alta viteza. Asa se face ca, un minut in Texas dureaza mai mult decat un minute in New York. Pe cale de consecinta, unui newyorkez ii ia mai putin sa faca ceea ce un texan ar face intr-un minut.

Citeste si:
Uciderea unei actrițe, mister rezolvat după 8 ani. Detalii care îl...
Uciderea unei actrițe, mister...

Faptul ca timpul este subiectiv este cel mai bine resimtit in Marele Mar. Oricine patrunde in lumea agitata si in continua miscare a orasului care nu doarme niciodata, va simti cum orele par sa se scurga mai repede decat n mod normal.

Acest efect poate fi explicat de “iluzia ceasului care sta”. Ori de cate ori iti muti privirea de pe un obiect pe un ceas analog, pentru o clipa acesta pare sa fi inghetat. Lucrul se intampla deoarece, in timpul miscarii rapide a ochilor, este pierduta informatie. In New York, pentru ca ochii nostri trec cu rapiditate de la un panou luminos la altul, ceea ce este perceput drept cinci minute de catre newyorkez insumeaza abia un minut in lumea exterioara.

Timpul trece mai repede atunci cand imbatranim

Foto: graba timp sursa Shutterstock.com

Timpul parea sa aiba mai multa rabdare cu noi in copilarie. De vina este, si de aceasta data, subiectivitatea cu care percepem timpul.

Citeste si:
Iulia Timoşenko: Putin este un "barbar", un "fascist", care a...
Iulia Timoşenko: Putin este...

Motivul pentru care timpul pare sa treaca mai repede atunci cand imbatranim, nu are legatura cu varsta, ci cu modul in care informatia este procesata. Pentru ca tinerii au constant experiente noi, timpul pare sa treaca mai greu, in timp ce atunci cand nu mai apar surprize, timpul se comprima.

Oamenii de stiinta au observat ca, atunci cand cer unui adolescent si unui batran sa estimez, fara sa numere, in cat timp a trecut un minut, raspunsul adolescentului este mult mai precis.

Foto main: concept timp sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.