Stim despre delfini ca sunt cele mai inteligente mamifere marine si ca sunt deosebit de prietenosi cu oamenii. Dar v-ati intrebat vreodata cat traieste un delfin, cum doarme sau cat de des respira? Haideti sa aflam cele mai fascinante curiozitati despre aceste mamifere exceptionale.

1. Toata lumea are nevoie de somn. Randy Gardner a reusit sa stea treaza 11 zile, dar in a patra deja incepuse sa aiba halucinatii. Depravare de somn poate ucide orice fiinta terestra... mai putin delfinii. Atunci cand „dorm”, delfinii isi blocheaza alternativ fiecare emisfera celebrala. In timp ce una din emisfere este blocata, cealalta preia controlul asupra activitatilor corpului si le permite sa fie alerti. Atunci cand dorm, delfinii inoata paralele cu apa, la aproximativ 30 de centimetri adancime. La fiecare 30 de secunde, executa o respiratie reflex.

2. Delfinii vad mai bine decat noi. Pentru inceput, au cate un ochi pe fiecare parte a capului, fapt ce le permite o raza panoramica vizuala de 300 de grade. De asemenea, fiecare ochi se poate misca independent. Mai mult, ochii delfinilor sunt protejati de o membrana lacrimala de consistenta unui lipici.

3. Delfinii isi pot tine respiratia timp de 15 minute, timp in care pot ajunge la adancimi mai mari de 500 de metri. Se pare ca, abilitatea delfinilor de a-si tine respiratia pentru timp indelungat se datoreaza numarului ridicat de globule rosii din sange.

4. Delfinii se vindeca incredibil de repede. Nu numai ca se vindeca, dar se si regenereaza. De asemenea, chiar si atunci cand sunt raniti grav, nu par sa resimta durerea. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest lucru se datoreaza unei substante analgezice pe care o elibereaza corpul lor.

5. Delfinii pot inota, in medie, cu 30 de kilometri pe ora.

7. Spre deosebire de majoritatea puilor de mamifere, cei de delfin se nasc cu coada inainte si nu cu capul inainte. Explicatia este cat se poate de simpla: din cauza travaliului lung, care poate dura si pana la 12 ore, daca pui s-ar naste cu capul inainte, s-ar ineca.

Citeste si:
10 curiozități despre Lord of the Dance. Numărul 3 te va uimi cu...
10 curiozități despre Lord of...

8. Pui de delfini stau cu mamele lor pana la 3-6 ani. Atunci cand alapteaza, femela inoata pe o parte pentru a permite puiului sa aiba eventul (n.r. deschizatura simpla sau dubla a foselor nazale la cetacee, situata pe varful capului) sa stea desupra apei.

9. Esuarile “in masa” ale delfinilor se datoreaza, de obicei, “pilotajului” gresit al unui individ din grup, care este bolnav sau ranit.

10. Delfinii, asemenea omului, nu fac sex doar in scopul procrearii, ci de placere sau pentru a consolida relatiile.

11. Fiecare delfin are o semnatura sonora proprie prin care comunica si este recunoscut de alti delfini.

12. Delfinii isi mentin temperatura corpului constanta la 86 de grade. Sub piele, au un strat de grasime de 30 de centimentri.

Foto main: delfin sursa Shutterstock

Foto interior: delfin inotand in piscina sursa Shutterstock

Citeste si:
Alimentația puiului de câine: Ce trebuie să știi?
Alimentația puiului de câine:...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.