Totul despre cel mai periculos drog din lume.

Metamfetamina este un drog psihostimulent, care afecteaza neurochimic mecanismele responsabile pentru reglarea batailor inimii, temperatura corpului, presiunea sangelui, pofta de mancare, simturile. Altfel spus, metamfetamina se strecoara la nivelul neuronilor si sporeste cu mult cantitatea de dopamina eliberata in mod natural de creier. De aici starea de euforie si excitatie, dar si dependenta acuta, care se poate instala inca de la primul consum.

Acest drog mai este cunoscut sub diverse denumiri argotice, precum: Meth, Crank, Speed, Ice, Crystal, Glass, Tweak, Poor Man's Cocaine, Yaba sau Snot. Efectul metamfetaminei este de 3 ori si jumatate mai puternic decat cel al cocainei si de 6 ori mai intens decat sistemul natural de functionare a organismului. Poate actiona pana la 12 ore sau mai mult, in functie de cantitate si mod de administrare. Se poate injecta, inghiti, fuma sau inhala. Metoda de administrare intravenoasa este folosita cu precadere de cei care consuma frecvent si au nevoie de doze mari.

Senzatia de euforie se manifesta in primele secunde de la consum, iar in cazul in care drogul este fumat, efectul persista pana la 24 de ore. Fiind un puternic stimulent al SNC, chiar si in doze mici, poate spori concentrarea si energia fizica, dar scade apetitul si in timp provoaca leziuni cerebrale.

Aici puteti vedea o serie de poze ale unor dependenti de metamfetamina (inainte si dupa consum).

Testele de laborator, in care au fost folositi cobai au demonstrat ca si dozele scazute de metamfetamina pot deteriora terminatiile nervoase in zonele creierului care elibereaza dopamina. Dozele mari pot ridica temperatura corpului la cote periculoase, posibil letale si cauza convulsii, halucinatii, paranoia. Alte simptome ale acestui drog sunt diareea, ameteala, insomnia, agitatia, fascinatia compulsiva, vorbirea rapida si incoerenta, cresterea libidoului, marirea pupilelor. In cazul supradozajului apar atacul cerebral, comportamentul violent, tendintele sinucigase si furnicaturile, cedeaza sistemul muscular si renal, apoi intregul organism.

Citeste si:
Cea mai mare captură de metamfetamină efectuată vreodată!
Cea mai mare captură de...

Consumatorii de metamfetamina pot fi usor recunoscuti si in functie de schimbarile aspectului lor fizic. Acest drog este printre putinele care, consumat constant, afecteaza vizibil trasaturile fetei - se slabeste dantura, scade elasticitatea pielii, apar sangerari la nivelul cavitatii bucale. In plus, din pricina mancarimilor acute, consumatorii au tendinta sa isi provoace rani pe tot corpul.

Click aici
pentru a vedea fotografiile unei dependente de metamfetamina, cu evolutia ei pe parcursul a 10 ani. In ultima poza, din stanga-jos, femeia este oarba.

In ceea ce priveste cantitatea produsa si traficata, metamfetamina este cel mai utilizat drog, atat pentru ca este ieftin, cat si pentru ca se poate fabrica aproape oriunde, prin amestecul unor substante la indemana oricui. Desi in Europa productia de metamfetamina este realizata la scara mai mica, in Asia de Est si in America de Nord au fost produse si confiscate cele mai mari cantitati in anul 2003, cand s-au descoperit laboratoare clandestine in mai multe tari. In Cehia se pare ca metamfetamina a inceput sa fie produsa inca de la inceputul anilor '80, iar o parte a fost apoi introdusa ilegal in tari precum Germania si Austria.

Citeste si:
Alertă pe litoral din cauza unui nou tip de drog. Plajele sunt...
Alertă pe litoral din cauza...

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial japonezii au folosit pentru prima data metamfetamina, pentru a-si "motiva" pilotii kamikaze. Astazi, 60% dintre consumatorii de metamfetamina sunt oameni de rand din Asia. In Thailanda, drogul devenise atat de popular incat unii angajatori il ofereau angajatilor pentru ca acestia sa munceasca mai mult. In 2003 guvernul Thailandei a eradicat mai mult de 3.000 de traficanti si consumatori de YaBa (denumirea asiatica "de strada" a metamfetaminei).

Pentru ca unele substante folosite pentru crearea metamfetaminei se gaseau in mai multe medicamente disponibile in farmaciile de pretutindeni, ulterior a fost restrictionat accesul la aceste medicamente si la anumite tipuri de picaturi nazale, care contineau substante precum efedrina, benzadrina, dexadrina etc.

Citeste si:
Tesla Blue, drogul care face ravagii în cluburi. Prima victimă avea...
Tesla Blue, drogul care face...

Mai jos puteti vedea un documenatar interesant despre producerea metamfetaminei, frecventa consumului si efectele acestui drog asupra organismului uman. De urmarit pana la capat si de luat aminte...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.