O nouă distracție periculoasă pe litoral, ce poartă numele de „Funny gas”, a atras atenția Agenției Naționale Antidrog (ANA). La petrecerile organizate pe plajă, tinerii inhalează protoxid de azot din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv care are încorporat un cartuș ce degajă această substanță. Sedativul este folosit cu precădere în domeniul medical și, deși nu este ilegal, consumul este riscant și poate duce la stop cardiac.

„Funny gas” a declanșat alertă pe litoral. Noul drog a împânzit plajele

La prima vedere, pare că tinerii de pe plajă se relaxează într-un mod ludic, umflând baloane. Joaca aparent nevinovată este în realitate periculoasă și face tot mai multe victime, mai ales în cluburi. Tinerii inhalează din balon un drog puternic, cu efect sedativ.

„Au găsit beachboy-ii noştri butelii prin nisip. Se vând în cantităţi mari în ultima perioadă. Am înţeles că au un efect euforic pentru câteva secunde”, a spus un administrator de plajă pentru Observator.

Funny gas i-ar face pe voinici să se piardă într-o realitate paralelă, preț de câteva secunde. Viteza de reacție scade, corpul devine inert și transpirația excesivă. Greața, vărsăturile, amețeala sau halucinațiile sunt printre efectele negative.

„Sunt folosite în terapia intensivă, în procesul de anestezie, de la asigurarea funcţiilor vitale. Tineretul e plin de inventivitate şi practic de la ei vedem că dintr-o inconştienţă juvenilă, se utilizează orice fel de substanţă”, a explicat medicul Sorin Rugina pentru sursa citată.

Drogul nu este trecut pe lista substanțelor interzise, ceea ce înseamnă că este la îndemâna oricui vrea să se coboare în fața tentației. Ba chiar se găsește simplu, pe internet, sub forma unor cartușe, în aparate de frișcă.

„În Vama Veche în fiecare dimineață consultăm tineri pe plajă. Sunt și spitalizări, dar acest gaz se elimină destul de repede, așa că la primiri-urgențe medicii nu își pot da seama decât de aspectele medicale, nu și de cauză”, a spus Cristian Oprișan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, la Digi24.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

ANA atrage atenția asupra pericolului consumului de substanțe dăunătoare și recomandă tinerilor și părinților să se adreseze specialiștilor Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog pentru ajutor.

Pentru prevenirea consumului Funny gas, Oprișan a completat că sunt echipe de specialiști și de voluntari antidrog care informează petrecăreții de pe litoral despre aceste pericole.

Foto: e4home.ro


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 August 2021 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.