De la un bronz frumos pana la arsuri neplacute si riscante pentru sanatate nu este decat un pas.

Expunerea la soare are ca motiv general dorinta unui bronz frumos, insa prezinta si alte beneficii, cum ar fi stimularea secretiei de viatmina D, implicata in combaterea rahitismului la copii si a osteomalaciei la adulti (afectiuni cauzate de lipsa de calciu si de vitamina D, care ii favorizeaza absorbtia la nivel intestinal). Din pacate insa, fie din neglijenta (adormirea pe plaja, copiii lasati sa se joace liber fara sa fie supravegheati si indrumati sa se joace la umbra etc.), fie din dorinta de a obtine cat mai rapid un bronz inchis, multe persoane ajung sa se prezinte la medic sau in farmacii cu arsuri solare deranjante si deloc de neglijat din punct de vedere al gravitatii.

Ce este bronzul?

Bronzul este obtinut in urma functionarii mecanismelor naturale de protectie ale organismului, mai exact intensificarea secretiei de melanina de la nivelul celulelor pielii, formand un strat care protejeaza impotriva razelor UV, cele implicate in producerea arsurilor solare. Insa aceasta sinteza de melanina necesita timp, astfel incat organismul sa se poata adapta. Daca incepeti “sedintele” de bronzare brusc, veti obtine in locul scopului dorit zone de arsuri ale pielii. Expunerea la soare prudenta, de scurta durata, in orele cand acesta nu este foarte puternic va asigura obtinerea unui bronz frumos si sanatos.

Factorii de risc pentru arsurile solare

Pentru producerea arsurilor solare sunt importanti mai multi factori:

- Timpul de expunere la soare, intensitatea soarelui din momentul expunerii, sensibilitatea pielii;
- Persoanele blonde sau roscate, pistruiate sau cu pielea alba si subtire sunt cele mai predispuse arsurilor solare;
- Consumul de alcool inaintea expunerii la soare (are efect deshidratant), afectiuni ale pielii, zonele de iritatie, vitilogo;
- Localizarea persoanei expusa la soare: creste riscul de arsuri solare daca se afla in apropierea unor zone de reflexie a razelor soarelui (apa, nisip, gheata);
- Altitudinea: cu cat aceasta creste cu atat scade gradul de filtrare a radiatiilor solare;
- Latitudinea: cu cat persoana respectiva se afla mai aproape de Ecuator, cu atat riscul arsurilor solare creste din pricina faptului ca razele soarelui patrund cat mai aproape de perpendiculara pe sol, astfel ca filtrarea lor scade foarte mult

Cum recunoastem arsurile solare?

Citeste si:
Cum să previi insolația: 5 sfaturi de luat în calcul
Cum să previi insolația: 5...

Dupa expunerea solara pot sa apara pigmentari ale pielii si totodata inrosiri ale acesteia, pielea devenind dureroasa si usor edematiata (umflata). Temperatura locala se modifica in sensul cresterii. Daca nu apar basicute, aceasta arsura poate fi considerata ca fiind de gradul I si in general tratarea poate fi efectuata la domiciliu.

Daca insa durerile sunt intense, zonele de piele au aceleasi caracteristici de mai sus, insa dupa un timp apar basicute (flictene), arsura este de gradul II. Gravitatea acesteia nu consta doar in simptomatologia pe care o produce pacientului, ci si in gradul mare de deshidratatre la care predispune, modificarilor ritmului cardiac si predispozitia acelor basicute la suprainfectare. Nu le spargeti si nu le tratati cu creme naturiste, iaurt sau alte metode din “popor”, ci mergeti urgent la medic. Pentru orice manifestare care apare adiacent acestor simptome (urinari dese, febra, frison, diaree, greata, varsaturi, ameteli etc.) prezentati-va de urgenta la medic.

Urmarile negative ale expunerii nesanatoase la soare

Citeste si:
5 leziuni comune ale pielii - cum le identifici și ce semnificație au
5 leziuni comune ale pielii -...

Expunerea la soare in conditii improprii sau pe o perioada de timp mai lunga are si alte efecte negative in afara arsurilor solare, cum ar fi:

- Insolatia sau alte afectiuni provocate de temperaturile excesive
- Probleme de vedere, leziuni ale retinei cauzate de lumina solara puternica (mai ales prin reflexia in apa) care pot merge pana la pierderea partiala sau totala a vederii
- Alergii atat din pricina razelor UV cat si a cremelor folosite pentru protectie solara
- Scaderea sistemului imunitar si predispozitia la infectii

Riscurile pe termen lung sunt reprezentate de:

- Modificari ale ADN-ului unor celule cutanate, modificari care predispun la cancer de piele
- Agravarea unor boli cronice ca urmare a scaderii imunitatii, cum ar fi lupus eritematos, poliartrita reumatoida, psoriazis
- Aparitia cataractei (ca efect nociv direct al expunerii intense la soare si de-a lungul unei lungi perioade de timp); cataracta este, la randul ei, una din cauzele de aparitie a cecitatii (orbirii)
- Imbatranirea pielii, aparitia unor pete mici, maronii si multiple in zonele de maxima expunere la soare (maini, spate, umeri, obraji), aparitia prematura a ridurilor.

Citeste si:
Plaja din Eforie Sud și porțiunea Olimp-Mangalia vor fi extinse
Plaja din Eforie Sud și...

Prevenirea arsurilor solare

Bronzul lipsit de arsuri solare este sanatos si benefic pentru organism, tocmai de aceea trebuie sa evitam afectarea pielii in timpul expunerii la soare. Pentru a preveni aceste arsuri urmati sfaturile de mai jos:

- Expunerea progresiva la soare, in prima zi foarte putin, apoi din ce in ce mai mult, insa niciodata intre orele 10 si 16. Expunerea progresiva ajuta pielea sa devina pigmentata datorita secretiei de melanina, astfel prin pigmentare pielea devine mai protejata impotriva arsurilor solare.
- Evitarea medicamentelor fotosensibilizante
- Evitarea bauturilor alcoolice inainte si in timpul expunerii la soare.
- Consumul de 2-3 morcovi cu cateva ore inaintea expunerii la soare. Morcovii contin b-caroten, substanta care protejeaza pielea impotriva arsurilor.
- Folositi creme protectoare cu factor mare de protectie.
- Purtati haine din materiale naturale (in, matase, bumbac) care sa acopere o suprafata cat mai mare a pielii (pantaloni sau fustite lungi, bluze cu maneci lungi, palarii) mai ales daca trebuie sa iesiti din casa in timpul amiezei.
- De fiecare data cand iesiti din apa reinnoiti stratul de crema protectoare.

Citeste si:
Costinești, „plaja gunoaielor”. Turiștii se bronzează cu mizeria...
Costinești, „plaja...

Cum tratam arsurile solare

Tratamentul la domicilu

Acesta este indicat doar in cazul arsurilor putin grave, de gradul I. Se recomanda evitarea expunerii in continuare la soare (arsurile se pot agrava) si consumul adecvat de lichide (exista riscul deshidratarii).

Puteti folosi o serie de medicamente care au rolul de a calma durerile, starea generala de febra precum si pielea, cum ar fi:

- Antiinflamatoare nesteroidiene: Ibuprofen, Ketoprofen, Aspirina.
- Unele spray-uri cu efect calmat si care grabesc vindecare arsurilor, reducand totodata edemul (usoarele umflaturi).

Tratamentul arsurilor mai mari de gradul I (apar basicute, zonele cu arsuri se descuameaza intensa, ulcereaza, se suprainfecteaza etc.) necesita prezentarea de urgenta la medic.

Tratamente naturiste pentru arsurile usoare

Diverse tratamente naturiste se pot dovedi utile in cazul arsurilor usoare:

- unegera pielii cu lapte sau iaurt rece, cu ulei de menta sau levantica
- comprese cu ceai de musetel, menta sau levantica
- tamponarea zonei afectate cu alcool de 70 de grade
- Amestecati zeama de la 3 lamai cu doua cani cu apa rece si tamponati zona afectata. Lamaia va raci arsura, va actiona ca dezinfectant si va ajuta procesul de regenerare a pielii.
- Dizolvati bicarbonat medical in apa calduta si aplicati solutia pe piele. Ramaneti cu ea aplicata jumatate de ora, apoi clatiti tot cu apa calduta.

Va dorim un bronz cat mai frumos si sanatos!

Sursa: healthy.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.