Cercetatorii rusi au reusit sa modifice genetic unele alimente, mai exact rosiile, astfel incat au introdus in materialul genetic al celulelor plantei un grup de gene care codifica proteine ale unor virusuri.

Cercetatorii rusi au reusit sa modifice genetic unele alimente, mai exact rosiile, astfel incat au introdus in materialul genetic al celulelor plantei un grup de gene care codifica proteine ale unor virusuri.

Acest lucru este foarte util mai ales pentru tarile mai slab dezvoltate sau cele in care clima nu permite transportul unor astfel de vaccinuri decat in conditii speciale care sunt foarte costisitoare pentru unele tari si acestea nu isi permit. Spre exemplu in Africa ar fi nevoie de camere frigorifice speciale astfel incat sa se poata produce transportul si pastrarea acestor vaccinuri, insa exista zone lipsite de alimentatie electrica, deci depozitarea acestor vaccinuri ar fi imposibila. Mai mult, oamenii de acolo dar si din alte tari nu se pot deplasa la putinele centre care au aceste vaccinuri, pentru ca sunt prea departe, iar institutele medicale sunt prea slab finantate pentru a-si permite transportul vaccinurilor la cei care au nevoie de ele.

Chiar si in tarile suficient de dezvoltate economic unde aceste probleme de mai sus nu exista, oamenii nu vin sa se vaccineze pur si simplu din neglijenta. Spre exemplu, la noi in tara sunt vaccinuri antihepatitice in foarte multe farmacii (chiar si farmaciile mici, de cartier), insa prea putini le cumpara si se vaccineaza. De ce aceasta? Nu stiu sa motivez exact, dar am observat ca oamenii in general sunt neglijenti in ceea ce priveste sanatatea lor.

Alimentele vor contine vaccinuri

Solutia gasita de cercetatori pentru toate obstacolele care stau in calea vaccinarii populatiilor este introducerea vaccinurilor in alimente. Astfel, oamenii vor creste in propria gradina fructele sau legumele care contin vaccinuri, indiferent de clima in care locuiesc. Mancand rosii, cartofi si banane, copiii (daca le este permis) si adultii se vor imuniza impotriva unor virusuri.

Citeste si:
Fiu lui Romică Țociu, mesaj emoționant după ce au câștigat a doua...
Fiu lui Romică Țociu, mesaj...

In ce consta vaccinarea prin intermediul alimentelor?

Experimentul s-a facut pe rosii. Conform unui articol din New Scientist oamenii de stiinta au folosit bacteria Agrobacterium tumefaciens pentru a introduce in aceasta planta genele care codifica proteinele unor virusuri precum virusul hepatitic B si HIV. Experientele pe soriceii de laborator au avut rezultate uimitoare, cobaii s-au imunizat impotriva acestor virusuri secretand cantitati optime de anticorpi, astfel incat au rezistat incercarii de a-i infecta ulterior cu virusul hepatitic B.

Sa intelegem mai bine cum se produce imunizarea oamenilor care mananca aceste alimente

Stiu ca ideea de “aliment modificat genetic” va sperie, insa de data aceasta nu este cazul. Sa va explic de ce. Bacteriile prezinta un material genetic mobil, pe care il da mai departe bacteriilor vecine (aceste fragmente de ADN se numesc plasmide). In timp ce migreaza de la o bacterie la alta, fragmentul de ADN migrator isi poate schimba conformatia, poate capata gene in plus ori unele ii pot fi extrase. Acesta este unul din mecanismele care sta la baza dobandirii de catre bacterii a rezistentei la antibiotice.

Citeste si:
Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare în...
Cabinetele de medicină de...

Tot prin intermediul acestor plasmide cercetatorii pot face diferite modificari genetice. In aceasta maniera este folosita bacteria Agrobacterium tumefaciens. Prin inginerie genetica se obtine un material genetic identic cu cel al virusului. Mai exact, acest fragment de ADN patrunde in celula alimentara si aceasta il “citeste”, producand proteine, asa cum face cu propriul ADN. Proteinele produse pe baza acestui fragment genetic sunt identice cu cele din peretele virusului, in special acele proteine care pot crea imunitate. Astfel, oamenii care consuma aceste alimente preiau materialul genetic, il “traduc” si obtin niste proteine intens imunogene identice cu cele ale “hainutei” virusului. Organismul uman imediat incepe lupta impotriva acestor proteine si creeaza anticorpi specifici impotriva lor. Astfel, atunci cand virusul va patrunde in organismul deja imunizat, anticorpii recunosc proteinele de pe “hainuta” virusului si le ataca inainte ca acesta sa se inmulteasca, iar virusul este distrus.

Citeste si:
Cei care au murit în incendiul de la Neamț nu pot fi indentificați...
Persoanele care au murit în...

Cercetatorii au introdus in rosii fragmente de HIV si ale virusului hepatitei B. Rezultatele pe cobai au fost favorabile, cum am spus si mai sus, iar anticorpii au fost identificati chiar si in mucoase, inclusiv in cele ale organelor genitale, ceea ce reduce cu mult posibilitatea virusului de a patrunde in organism prin contactul sexual.

Iata ca stiinta evolueaza in favoarea noastra si vom avea din ce in ce mai multe posibilitati de a ne mentine sanatatea la cote maxime.

Sursa: healthy.ro


Citeste si alte articole pe HEALTHY:

1. Testul de paternitate, interviu cu Dr. Frank Pfannenschmid
2. Controleaza-ti colesterolul cu produse naturale
3. Forma buzelor ii dezvaluie personalitatea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.