Poluarea si schimbarile climatice afecteaza tot mai mult fauna si flora. Insa, exista si oameni care fac diferenta dintre dezastru si salvare. Astfel, o plaja din India a intrat la “curatenie” si a fost complet schimbata dupa ce s-au strans toate deseurile. Schimbarea a avut si un efect surpriza: testoasele marine au revenit aici pentru prima oara in 20 de ani.

Testoasele marine traiesc in oceane de peste 100 de milioane de ani, dar existenta loc este pusa in pericol de cand omul a inceput sa le invadeze habitatul. Pe langa faptul ca multe sunt vanate si mancate (mai ales pentru sunt o prada usoara), testoasele marine sunt in pericol si pentru ca le sunt distruse cuiburile sau raman prinse in plasele pescarilor. Asa se face ca o plaja din India a ajuns, din cauza mizeriei lasate se oameni in urma lor, sa nu mai fie "locuita" de nicio testoasa.

O intamplare incurajatoare a dat o nota de optimism si demonstreaza, inca o data, ca influenta oamenilor poate fi si binefacatoare, nu doar distructiva, asa cum titreaza si Bored Panda.

Plaja Versova din Mumbai, India, a trecut printr-un proces radical de curatenie. Dupa ce s-au strans resturile de gunoaie - 5 milioane de kilograme de deseuri in 85 de saptamani - zona a fost complet transformata. Schimbarea a fost "observata" si de catre testoasele marine, care au revenit aici pentru prima oara in doua decenii. Mai multe imagini care surprind acest proces puteti vedea AICI.

Existenta testoaselor marine a inceput sa fie pusa in pericol si linistea perturbata de cand oamenii au inceput sa intervina in modul lor de viata. Cuiburile lor fiind cele mai afectate si perpetuarea speciei a avut de suferit de-a lungul timpului.

Poluarea si gunoaiele au dus la moartea multor vietati marine, multe fiind prinse in adevarate capcane lasate in urma de pescari si turisti - carlige, sticle, plase - in care s-au prins si din care nu au mai putut scapa. Cel mai recent studiu arata ca s-au identificat pana la 299 de cuiburi in diferite locatii, ceea ce inseamna ca testoasele marine ar putea avea o revenire spectaculoasa, similara cu episodul de pe plaja din India.

Totusi, sase dintre cele sapte specii de testoase marine sunt inca in pericol si considerate a fi vulnerabile in ciuda eforturilor de la nivel global de a fi salvate.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.