Este oficial - cititul este bun pentru dumneavoastră. Și totuși, nimeni nu mai citește cărți - chiar așa? Din anumite motive, oamenilor le place să spună asta - foarte mult! Dar este adevărat? Un sondaj recent a constatat că aproape trei sferturi dintre americani, adică 74%, au citit cel puțin o carte. Formatul tipărit rămâne în continuare cel mai popular, 67% dintre americani susținând că au citit cel puțin o carte tipărită în ultimul an. Așadar, ce s-a schimbat? Ei bine, oamenii consumă acum cărți în moduri diferite, deoarece au mai multe opțiuni. Citim cărți electronice și ascultăm cărți audio mai mult decât o făceam înainte. Este acest lucru chiar atât de surprinzător? Oamenii sunt ocupați, dar încă le place să citească.

Cititorii zilnici știu că cititul îi face să se simtă bine și le place să se piardă într-o poveste bună. Cei mai mulți dintre noi nu au cu adevărat nevoie de o scuză pentru a pune mâna pe o carte. Dar dacă sunteți în căutarea unor motive pentru a vă simți bine să citiți sau pur și simplu doriți să găsiți modalități de a răspândi vestea bună despre cât de esențială este pentru bunăstarea noastră generală - avem câteva gânduri care vă vor face plăcere.

Având în vedere că mulți oameni de succes leagă lectura de norocul lor, iată câteva motive pentru a investi în cărți.

1. Cititul v-ar putea ajuta să trăiți mai mult

Oamenii care citesc cărți trăiesc cu aproximativ doi ani mai mult decât cei care nu o fac, indiferent de sex, avere, educație sau sănătate, potrivit unui studiu al Universității Yale. Deși o asociere similară a fost găsită în rândul cititorilor de ziare, aceasta a fost mai slabă.

„Cititul cărților a contribuit la un avantaj de supraviețuire care a fost semnificativ mai mare decât cel observat în cazul citirii ziarelor sau revistelor", au scris autorii studiului. „În comparație cu cei care nu citesc cărți, cititorii de cărți au avut un avantaj de supraviețuire de 23 de luni", au precizat aceștia.

Lectura profundă promovează empatia și inteligența emoțională - procese cognitive care pot duce la o șansă mai mare de supraviețuire, a explicat raportul.

2. Este posibil să absorbiți mai mult dintr-o carte fizică

Unele studii sugerează că elevii și studenții absorb mai multe informații de pe hârtie decât de pe ecrane, subliniind argumentele pentru a lua o carte reală mai degrabă decât un e-reader. Un studiu realizat în Norvegia a arătat că elevii care au citit texte tipărite au obținut rezultate mai bune la testele de înțelegere a lecturii decât cei care au citit în format digital.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

O trecere în revistă a cercetărilor educaționale publicată de SAGE Journals a arătat că este posibil ca cititorii să nu înțeleagă la fel de bine materialele complexe sau lungi atunci când le vizualizează în format digital.

3. Vă dezvoltați abilitățile pentru viitor

Dovezile sugerează că a fi imersat într-un mediu orientat spre carti de citit este benefic pentru rezultatele educaționale. Un studiu arată cum faptul că a crește cu o bibliotecă acasă stimulează alfabetizarea adulților, capacitatea de calcul și rezolvarea problemelor tehnologice.

Competențe precum acestea sunt din ce în ce mai importante pe măsură ce generațiile tinere încearcă să navigheze ce este denumită cea de-a patra revoluție industrială. Raportul privind viitorul locurilor de muncă al Forumului Economic Mondial demonstrează cum cererea de competențe se îndreaptă către competențe mai puțin dure, care pot fi încurajate, în parte, prin lectură.

Citeste si:
5 motive pentru a alege închirierea auto pe termen lung
5 motive pentru a alege...

4. Vă ajută să vă dezvoltați vocabularul

Pe lângă faptul că vă îmbunătățește inteligența emoțională și cognitivă, cititul vă poate ajuta să vă lărgiți vocabularul, unele cercetări concluzionând că „cititorii peste medie au înregistrat o rată mai mare de creștere a vocabularului decât cititorii obișnuiți".

Mai mult, un raport al Oxford University Press a găsit dovezi ale unui decalaj semnificativ de cuvinte în școlile din Marea Britanie, despre care a spus că ar putea frâna progresul educațional al unor copii.

„Lectura cu voce tare, discuțiile despre lectură și experiențele de lectură independentă la școală și acasă pot încuraja dezvoltarea vocabularului", se arată în raport.

5. Ajută la evitarea deteriorării creierului

Exersarea minții este susceptibilă să reducă riscul de demență, potrivit Societății Alzheimer. Organizația pledează pentru găsirea a ceva ce vă place să faceți și care vă provoacă creierul și pentru a face acest lucru în mod regulat, cum ar fi citirea unor „cărți provocatoare".

Citeste si:
5 motive pentru a te muta într-un oraș universitar
5 motive pentru a te muta...

„Provocarea mentală regulată pare să dezvolte capacitatea creierului de a face față bolii", potrivit site-ului Societății.

Clubul de carte al Forumului Economic Mondial și alte organizații similare compilează liste de lectură și oferă un spațiu online pentru discuții despre ficțiune și non-ficțiune.

Vă puteți alătura acestui club de lectură oriunde v-ați afla în lume. Autorii sunt implicați direct, răspunzând adesea prin intermediul unei înregistrări video la întrebările și comentariile adresate de membri.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Decembrie 2021 - 04 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.