Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi un Cod portocaliu de vijelii puternice şi averse torenţiale valabil până miercuri dimineaţa în 18 judeţe din nordul, estul şi centrul ţării.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 17 august, ora 14:00 - 18 august, ora 5:00, în Transilvania, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei şi la munte, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70 - 90 km/h, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 30 - 40 litri/mp şi izolat 50 - 60 litri/mp.

Judeţele aflate în totalitate sub Cod portocaliu sunt: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Mureş, Harghita, Neamţ, Iaşi, Sibiu, Alba şi Braşov, iar parţial: Cluj, Bacău, Covasna, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Hunedoara.

De asemenea, începând cu ora 10:00 a intrat în vigoare un Cod galben de fenomene similare, valabil până miercuri, la ora 10:00, în regiunile vestice şi nord-vestice.

Astfel, în intervalul menţionat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50 - 60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină.

Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marţi (17 august) în regiunile vestice şi nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar în seara şi noaptea de marţi spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei şi local în Oltenia.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 - 40 litri/mp.AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 August 2021 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.