Creștinii ortodocși și cei romano-catolici cinstesc în data de 15 august Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare, una dintre sărbătorile importante din cursul anului bisericesc. Tot atunci se încheie și postul de două săptămâni, care a precedat această sărbătoare. Tradițiile și obiceiurile care înconjoară ziua sfântă.

Adormirea Maicii Domnului este cinstită pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare este o sărbătoare ortodoxă și catolică, în care se comemorează trecerea din această lume a Fecioarei Maria. Conform scrierilor apocrife despre Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani de viață la Efes, oraș antic localizat pe coasta de vest a Asiei Mici, alături de Ioan Evanghelistul. Prietenii Sfintei Maria și ucenicii lui Iisus au fost martori în momentul când aceasta a adormit, apoi trupul și sufletul i s-au ridicat la ceruri.

Principala sărbătoare a Sfintei Maria se numește oficial în biserica romano-catolică „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”, iar în bisericile ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Nu de mult, biserica anglicană a introdus „Sărbătorirea Binecuvântatei Fecioare Maria” la aceeași dată.

În seara dinaintea sărbătorii, în toate bisericile se fac Vecernia cu Litie și chiar Privegherea întreagă, adică inclusiv slujba Utreniei, urmată de cântarea Prohodului Maicii Domnului. Sărbătoarea e proclamată de două săptămâni de post.

Biserica susține că Sfânta Fecioară Maria a fost înștiințată printr-un înger de trecerea ei în neființă, iar apostolii, aflați în diferite colțuri ale lumii, au fost aduși pe nori pentru a fi prezenți la eveniment.

Tradiții și obiceiuri


  • este celebrată Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor;

  • la țară e lăsat ca de Sfânta Marie Mare să fie angajați pândarii în vii și să fie legat ciocul păsărilor, pentru a nu strica boabele de struguri;

  • se adună ultimele plante de leac, astfel aflându-se cum va fi toamna care se apropie;

  • se culeg flori și se pun la icoana Fecioarei Maria. Se consideră că ele apoi sunt bune de leac.
  • Citeste si:
    15 august, Ziua Marinei. Forțele Navale Române sărbătoresc la...
    15 august, Ziua Marinei....


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 August 2021 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.