Imagini care îți taie răsuflarea vin de la Craiova, unde a fost construit un ou gigant de sticlă, unic în lume, în valoare de peste 4 milioane de euro. Este vorba despre prisma dedicată lui Constantin Brâncuși, înaltă de 12 metri și care cântărește 200 de tone. În interiorul oului se va ajunge cu un lift de sticlă, de unde curioșii pot admira orașul de la înălțime.

„Oul lui Brâncuși”, speranța Craiovei de a trece pe harta obiectivelor culturale din România

Construcția uriașă din sticlă ar trebui, în mai puțin de șase luni, să atragă sute de turiști în Craiova. Prisma lui Brâncuși a fost ridicată în curtea Muzeului de Artă; are peste 12 metri înălțime, cântărește 200 de tone și conține interpretări la scară mare ale unor opere făurite de marele sculptor din Hobița.

Proiectul mastodontului a început încă din 2015, din fonduri europene, însă firma care ar fi trebuit să execute lucrările a intrat în faliment, așadar totul a fost făcut din banii Consiliului Județean. Sumele depășesc 4 milioane de euro, iar jumătate din buget a fost dedicat pereților de sticlă care înconjoară oul.

„Nu are o structură metalică. Structura e chiar din sticlă. Asta este o noutate", a afirmat Emilian Ștefârță, directorul Muzeului de Artă din Craiova.

Citeste si:
Un elev de clasa a X-a de la un liceu din Craiova a murit din cauza...
Un elev de clasa a X-a de la...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Cu ajutorul liftului de sticlă, ce va face facilă intrarea în monument, dat în folosire de la anul, turiștii vor putea vedea și orașul de la înălțime. Autoritățile visează ca oul lui Brâncuși să pună Craiova pe harta obiectivelor culturale.

„Avem in spate o constructie unica in Romania, cred ca unica in europa. am investit 22 mil de lei in centrul international brancuzi. vrem sa punem in valoare ... brancusi a spus ca la craiova s a nascut a doua oara", spune Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Proiectul a suferit multe suișuri și coborâșuri

Ideea unei astfel de prisme i-a aparținut arhitectului Dorin Ștefan. Consiliul Județean Dolj (CJ Dolj) a fost cel care a pus-o apoi în practică, atragând fonduri europene necesare, cu multe probleme însă. Proiectul a fost demarat de CJ Dolj în anul 2015, iar firma care l-a obținut, una din Italia, a dat greș, astfel că fondurile s-au pierdut. Lucrările au fost reluate în 2017, odată cu atribuirea contractului către asocierea Manelli Impresa SRL - Scotta SRL, pentru suma de 23.145.378 de lei (inclusiv TVA).

Citeste si:
VIDEO Băiatul de 19 ani care a aruncat cu un ou în președintele...
VIDEO Băiatul de 19 ani care...

Italienii au lucrat la partea subterană, în timp ce prisma a fost lăsată pe mâna unor specialiști din Germania. Implicată în proiect mai este și firma craioveană Eurotehnica IT&SRL, care a fost contractată pentru a realiza instalații și echipamente electrice.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.