Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, noi alerte Cod galben și Cod portocaliu de disconfort termic, respectiv instabilitate atmosferică, valabile în marte parte din țară.

Avertizare ANM: Cod galben și Cod portocaliu de caniculă

Conform prognozei de specialitate, marţi, între orele 12:00 - 22:00, va fi Cod galben de vreme rea în zona Carpaţilor Orientali şi în estul Carpaţilor Meridionali, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei, în nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi, mai ales după-amiaza, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice şi izolat grindină şi vijelii. În intervale scurte de timp, cantităţile de apă vor depăşi local 20 - 40 l/mp.

Avertizarea vizează zone din judeţele: Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Maramureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vrancea şi Vaslui. ANM precizează, însă, că manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri şi în restul teritoriului.

Potrivit sursei citate, un alt Cod galben va fi valabil în intervalul 29 iunie, ora 12:00 - 30 iunie, ora 22:00, când în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureşului şi sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 şi 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 şi 21 de grade.

Codul galben va afecta următoarele judeţe: Alba, Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.

De asemenea, o avertizare Cod portocaliu de caniculă va fi în vigoare marţi şi miercuri în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj. Valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35 - 38 de grade.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Joi (1 iulie), în estul şi sudul teritoriului, disconfortul termic se va menţine ridicat, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a ţării şi se va menţine accentuată până la sfârşitul săptămânii. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iunie 2021 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.