Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente şi intensificări ale vântului valabilă până miercuri la ora 23:00 în Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei şi cea mai mare parte a Moldovei.

Cod portocaliu și Cod galben la orizont!

Judeţele marcate cu Cod portocaliu sunt: Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi. Avertizarea intră în vigoare marţi la ora 12:00.

Potrivit meteorologilor, în aceste zone instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice şi izolat grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 25...35 l/mp şi pe spaţii mici 50...60 l/mp, iar prin acumulare se vor depăşi 70...90 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55...65 km/h şi vor fi vijelii.

De asemenea, începând de la ora 10:00 a intrat în vigoare şi un Cod galben de ploi care vizează, local, Moldova, jumătatea vestică a Munteniei, estul Transilvaniei, zona Carpaţilor Orientali şi local Carpaţii Meridionali.

Judeţele atenţionate cu Cod galben sunt Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Hunedoara, Mureş, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Teleorman şi Municipiul Bucureşti.

Până miercuri noaptea la ora 23:00, în zonele marcate cu Cod galben vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, pe alocuri descărcări electrice şi izolat grindină. Cantităţile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăşi 20...30 l/mp şi pe arii restrânse, 40 l/mp. Vântul va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45...55 km/h, iar în Carpaţii Meridionali, la altitudini mari, peste 80...90 km/h.

Meteorologii notează că astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici şi pe durată scurtă şi în celelalte regiuni. Vremea se va menţine în general instabilă până la sfârşitul săptămânii. AGERPRES.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2021 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.