Ultimele zile de primăvară aduc vreme mohorâtă și instabilă în mare parte din țară. Sâmbătă, 29 mai 2021, se încălzește ușor prin sudul țării, dar nu scăpăm de ploi. Acestea vin în zonele montane, local în vest, nord-vest și centru. Pe arii mai restrânse, doar în sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 26 de grade Celsius.

Vremea pe continent

Cerul va fi acoperit de nori, iar ploi abundente cu descărcări electrice și chiar grindină sunt anunțate pentru sud-estul continentului. În rest, e posibil să mai vină câțiva stropi de ploaie. De atmosferă mai bună se vor bucura cei din Franța, Italia, Croația, Muntenegru și Suedia.

În București

Se îmbunează vremea, chiar dacă este posibil să mai vină câteva picături. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade Celsius. Duminică se anunță câțiva stropi de ploaie în prima parte a zilei, apoi se face mai frumos.

La munte

Vin ploi serioase și se mai răcorește, în special în Carpații Meridionali și Orientali. Cantitățile de apă vor depăși 50...60 l/mp, iar vântul se va intensifica temporar. Pe creste, rafalele vor depăși 70 km/h.

Atenționare meteorologică

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 28 mai, ora 13:00 – 28 mai, ora 21:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în Oltenia, sudul Banatului, cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei, local în Muntenia și în zona montană aferentă acestor regiuni, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 28 mai, ora 13:00 – 28 mai, ora 21:00
Fenomene vizate: ploi abundente

În intervalul menționat, în județele Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara,Gorj, Alba, Bacău și Prahova vor fi perioade cu ploi abundente, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40...60 l/mp.

Citeste si:
România, sub avertizare meteo de ger până joi dimineață. În 8...
România, sub avertizare meteo...

La altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70...90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Mai 2021 - 05 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.